Διαχείριση φαρμακευτικών αποβλήτων και βαρέων μετάλλων που προκύπτουν από τα απόβλητα φαρμακοβιομηχανιών - Γιαννακού, Στέλλα (My University, 2024)
Τα βαρέα μέταλλα σε μια φαρμακοβιομηχανία αποτελούν παράγωγα των φαρμακευτικών προϊόντων τα οποία πρέπει να διαχειρίζονται σωστά. Έτσι ώστε να μην προκαλούν ρύπανση στο περιβάλλον, αφού χαρακτηρίζονται από μεταλλαξιογόνο δράση αλλά και καρκινογένεση. Τα κυριότερα μέταλλα που προκύπτουν από τις φαρμακοβιομηχανίες είναι το αρσενικό (As), το κάδμιο (Cd), ο μόλυβδος (Pb), το νικέλιο (Ni), ο ψευδάργυρος (Zn) ο σίδηρος (Fe), το χρώμιο (Cr) και ο υδράργυρος (Hg). Η Φαρμακευτική Βιομηχανία περιλαμβάνει πολλά στάδια και πολλές διεργασίες. Σε αυτή την εργασία γίνεται αναφορά στις τοξικές δράσεις των προαναφερόμενων βαρέων μετάλλων αλλά και τι θεωρείται απόβλητο βάση της Κυπριακής Νομοθεσίας από τις βιομηχανικές εγκαταστάσεις που περιέχουν φαρμακευτικά απόβλητα. Επίσης, παρουσιάζονται οι διεργασίες παραγωγής και σύνθεσης των παραγόμενων φαρμακευτικών αποβλήτων που πραγματοποιούνται για την ανάκτηση των δραστικών συστατικών. Για την ανάκτηση χρησιμοποιούνται οι μέθοδοι αντίστροφης ώσμωσης, η νανοδιήθηση, η υπερδιήθηση η μακροδιήθηση και τα προσορφητικά υλικά. Μάλιστα, τα τελευταία θεωρούνται ως μια καλή μέθοδος απομάκρυνσης των βαρέων μετάλλων. Οι τρόποι απομάκρυνσης των βαρέων αποβλήτων που ενδείκνυται βάση της βιβλιογραφική ανασκόπησης, είναι οι διαδικασίες βιολογικής επεξεργασίας (αερόβιες και αναερόβιες διαδικασίες). Επιπρόσθετα, παρουσιάζονται και οι προηγούμενες τεχνολογίες αντιρύπανσης που είναι οι τεχνολογίες μεμβράνης, ο ενεργός άνθρακας, η απόσταξη μεμβράνης, οι οξειδωτικές διεργασίες, η χρήση όζοντος, τα αντιδραστήρια Fenton, η φωτόλυση, η φωτοκατάλυση και η ηλεκτροχημική αναγωγή/οξείδωση. Συμπερασματικά, προκύπτει ότι η ορθολογική διαχείριση των αποβλήτων από τις φαρμακοβιομηχανίες εξαρτάται από το πιο στάδιο προκύπτει το κάθε απόβλητο και αν αυτό θα επαναχρησιμοποιηθεί στην παραγωγική διαδικασία ή όχι.
Keywords: φαρμακοβιομηχανία; βαρέα μέταλλα; τεχνολογίες αντιρύπανσης; pharmaceutical industry; heavy metals; pollution control technologies