Οι εμπειρίες των μητέρων από την περιγεννητική τους φροντίδα στην Κύπρο - Λεοντίου, Μαριάννα (My University, 2022)
Εισαγωγή: Η μητρότητα στη ζωή της γυναίκας είναι η σημαντικότερη περίοδος, κατά την οποία αναμένεται να σχηματίσει ευχάριστες στιγμές από όλη την περιγεννητική της φροντίδα. Κάθε μητέρα έχει δικαίωμα σε μία θετική εμπειρία περιγεννητικής φροντίδας, η οποία εξαρτάται από διάφορους παράγοντες. Το διεθνές ερευνητικό έργο B3 είχε και έχει βασικό σκοπό τη βελτίωση της περιγεννητικής φροντίδας της μητέρας και του νεογνού, σε παγκόσμιο επίπεδο, μέσω ενός καινοτόμου διαδικτυακού ερωτηματολογίου. Σκοπός της μελέτης, λοιπόν, είναι η διερεύνηση των εμπειριών των μητέρων στην Κύπρο από την περιγεννητική τους φροντίδα. Υλικό και Μέθοδος: Η μελέτη πραγματοποιήθηκε μέσω διαδικτύου με τη χρήση του ερωτηματολογίου Β3. Η συλλογή δεδομένων για τη μελέτη άρχισε από τον Αύγουστο του 2019 μέχρι τον Οκτώβριο του 2021. Η ανάλυση των ποσοτικών δεδομένων έγινε με τις μεθόδους της περιγραφικής στατιστικής, με τη χρήση του SPSS 26 και η ανάλυση των ανοικτών ερωτήσεων με τη ποιοτική ανάλυση περιεχομένου και με τη χρήση επαγωγικής διαδικασίας κωδικοποίησης των δεδομένων. Αποτελέσματα: Συνολικά συμμετείχαν στη μελέτη 431 μητέρες, οι οποίες γέννησαν εντός της Κυπριακή Δημοκρατίας τα τελευταία 3 χρόνια. Οι σημαντικότερες θετικές εμπειρίες των μητέρων στην Κύπρο ήταν επίσης και οι κυριότερες τους συστάσεις για βελτίωση της περιγεννητικής τους φροντίδας. Το 19,4% αφορούσε θέματα της παρεχόμενης φροντίδας και δεξιότητες των Ε.Υ., το 8,2% συγκεκριμένες παρεμβάσεις και διαδικασίες που γίνονταν κατά την περιγεννητική περίοδο και τέλος το 5,9% αφορούσε τις περιβαλλοντικές συνθήκες. Συμπέρασμα: Η συγκεκριμένη μελέτη είναι χρήσιμη, διότι μέσα από τα αποτελέσματα της δίνεται μια ολοκληρωμένη εικόνα των θετικών και αρνητικών στοιχείων της περιγεννητικής φροντίδας των μητέρων της Κύπρου άλλα και οι συστάσεις για βελτίωση αυτών. Τα αποτελέσματα της έρευνας υποδηλώνουν ότι η περιγεννητική φροντίδα των μητέρων αντιμετωπίζει προβλήματα και αναμένεται ότι όλοι οι εμπλεκόμενοι Ε.Υ. θα πάρουν θέση και θα κάνουν ενέργειες, ούτως ώστε η περιγεννητική φροντίδα των μητέρων στην Κύπρο να βελτιωθεί.
Keywords: Περιγεννητική/ προγεννητική/ μεταγεννητική περίοδος; Εγκυμοσύνη; Μητέρες; Φροντίδα; Εμπειρίες; Babies Born Better; Ρerinatal/ prenatal/ postnatal period; Pregnancy; Mother; Care; Experiences; Babies Born Better