Ηλεκτροκίνηση και Ανάλυση της Vehicle to Grid (V2G) Λειτουργίας - Θεοφάνους, Πέτρος (Τμήμα Επιστήμης και Τεχνολογίας Περιβάλλοντος , Σχολή Γεωτεχνικών Επιστημών και Διαχείρισης Περιβάλλοντος,Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου, 2014)
Ζούμε σε μια εποχή, που η κοινωνία μας αντιμετωπίζει τις σοβαρότατες επιπτώσεις της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης. Παράλληλα η φύση μας προειδοποιεί με κάθε τρόπο, πως αν δεν προστατέψουμε το περιβάλλον από τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής, τότε κινδυνεύει άμεσα η επιβίωση του ανθρώπινου γένους. Είναι επιτακτική λοιπόν η ανάγκη για εξεύρεση λύσεων τόσο για εξοικονόμηση χρημάτων, όσο και για ένα καθαρότερο περιβάλλον χωρίς αέρια του θερμοκηπίου που προκαλούν την κλιματική αλλαγή. Ένας από τους καλύτερους τρόπους για να επιτύχουμε παράλληλα και τους δύο στόχους, είναι η εισαγωγή της ηλεκτροκίνησης στη καθημερινότητα μας. Με τη χρήση των ηλεκτρικών οχημάτων πετυχαίνουμε εξοικονόμηση ενέργειας-χρημάτων, ενώ ταυτόχρονα μειώνουμε στο ελάχιστο τη ρύπανση του περιβάλλοντος. Παράλληλα με τη σύνδεση των ηλεκτρικών οχημάτων στο δίκτυο μέσω της Vehicle to Grid λειτουργίας, πετυχαίνουμε μεγάλη εξοικονόμηση χρημάτων, ενώ ταυτόχρονα γίνεται εφικτή μεγαλύτερη εισαγωγή Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας στο Ηλεκτρικό Δίκτυο. Μέσω των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας όχι μόνο εξοικονομούμε τεράστια χρηματικά ποσά, αλλά αποφεύγουμε σε ένα μεγάλο βαθμό τη χρήση ακριβών συμβατικών καυσίμων για την παραγωγή ενέργειας, πετυχαίνοντας τη προστασία του περιβάλλοντος από τους αέριους ρύπους και τα βλαβερά υποπροϊόντα που παράγονται κατά τη χρήση τους.
Keywords: Παγκόσμια οικονομική κρίση; Κλιματική αλλαγή; Ηλεκτροκίνηση; Vehicle to Grid; Φαινόμενο Θερμοκηπίου; Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας; Climatic Change; Greenhouse Effect gases; saving energy; electric cars; Vehicle to Grid; Renewable Energy Sources