Διερεύνηση εντοπισμού διαρροής νερού σε υπόγειους αγωγούς με τη συνδυασμένη χρήση τηλεπισκοπικών αισθητήρων - Στυλιανού, Κωνσταντίνος (Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών και Μηχανικών Γεωπληροφορικης, Σχολή Μηχανικής και Τεχνολογίας, Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου, 2014)
Η παρούσα, πτυχιακή μελέτη έχει ως στόχο την ανίχνευση διαρροών νερού σε αγωγούς με τη χρήση τηλεσκοπικών μεθόδων. Για τις ανάγκες της μελέτης πάρθηκαν φασματοραδιομετρικές μετρήσεις χρησιμοποιώντας το φορητό φασματοραδιόμετρο GER 1500 (350-1050nm) σε περιοχή πάνω από υπόγειο αγωγό νερού. Οι μετρήσεις πάρθηκαν τόσο πριν τη διαρροή του αγωγού όσο και όταν η διαρροή βρισκόταν σε εξέλιξη. Μετρήσεις πάρθηκαν και με τη χρήση του θερμομέτρου σε τρεις διαφορετικές χρονικές περιόδους (πριν. κατά τη διάρκεια και μετά τη διαρροή του αγωγού). Τα αποτελέσματα παρουσιάζονται αναλυτικά στη μελέτη. Αρχικά, παρατίθεται ένα κεφάλαιο το οποίο περιέχει το θεωρητικό υπόβαθρο όπου γίνεται σύντομη περιγραφή των βασικών συνιστωσών της Τηλεπισκόπησης. Έπειτα παρατίθεται η βιβλιογραφική ανασκόπηση όσο αφορά τον εντοπισμό διαρροής σε αγωγούς πίεσης μέσα από τη ξένη βιβλιογραφία. Στη συνέχεια λαμβάνει χώρα η μεθοδολογία που ακολουθήθηκε για το σχεδιασμό των χαρτών (χάρτες θερμοκρασίας και διαφοράς των δεικτών βλάστησης). Ακολουθεί η εφαρμογή των δεικτών βλάστησης NDVI (Normalized Difference Vegetation Index) και SR (Simple Ratio) σε δορυφορική εικόνα στη οποία είναι γνωστό ότι εμφανίστηκε διαρροή νερού σε αγωγό. Τέλος, αναφέρονται τα βασικό, συμπεράσματα τα οποία εξήχθησαν από την πτυχιακή εργασία.
Keywords: Remote Sensing; Normalized Difference Vegetation Index; NDVI; Leak Detection; Τηλεπισκόπηση; Ανίχνευση Διαρροών