Μνήμη και λήθη στον δημόσιο χώρο και στην τέχνη: η περίπτωση του Α΄ Νεκροταφείου Αθηνών - Γρηγορίου, Δημήτρης (My University, 2022)
Σκοπός της διατριβής είναι η διερεύνηση του διαλόγου μεταξύ μνήμης και λήθης, έτσι όπως καλλιεργήθηκε διαχρονικά κυρίως στον «δυτικό» κόσμο, και κατ’ επέκταση στο νεοσύστατο ελληνικό κράτος από τον 19ο αιώνα και μετά. Με βάση το γεγονός ότι η μνήμη δεν αφορά στείρες αναπαραστάσεις του παρελθόντος, αλλά νέες ενεργοποιήσεις της σκέψης στο παρόν, θα μελετηθούν τόσο οι διάφορες εκδοχές ερμηνείας της μνήμης και η σχέση της με την πόλη, τον χώρο και την ιστορία, όσο και οι πρακτικές διαχείρισης της πρώτης, μέσω της τέχνης, που στοχεύουν στη βιωματική εμπειρία του παρελθόντος. Αντικείμενο της διατριβής αποτελούν έργα συνολικού σχεδιασμού, τα οποία κόσμησαν το Α΄ Νεκροταφείο Αθηνών, με ισοβαρή συμμετοχή εικαστικών τεχνών, φιλοσοφίας της αισθητικής και άλλοτε της αρχιτεκτονικής σύνθεσης. Πρόκειται περί ενός αριθμού έργων αμιγώς εικαστικών, προϊόντων συνεργασίας μεταξύ καλλιτεχνών και αρχιτεκτόνων ή έργων αποκλειστικά αρχιτεκτόνων. Καθένα από αυτά αποτελεί μια αυτοτελή οντότητα και παράλληλα σημαντική περίπτωση μοντέρνας δημιουργίας, η οποία ήταν σε ουσιαστικό και δυναμικό διάλογο με τον τόπο και τον χρόνο – τόσο στο παρελθόν όσο και στο παρόν.
Keywords: Δημόσια Τέχνη; Μνήμη; Α΄ Νεκροταφείο Αθηνών; Public Art; Memory; First Cemetary of Athens