Κάθαρσις - Παπαδοπούλου, Αντιγόνη (My University, 2025)
Στην παρούσα διατριβή θα γίνει ανάλυση της χρήσης φυσικών στοιχείων και γήινων υλικών ως μέσων μεταφοράς θεμάτων κάθαρσης και θεραπείας στο εικαστικό έργο της Αντιγόνης Παπαδοπούλου. Αντλώντας από βιβλικές αναφορές και αρχαίους συμβολισμούς, το έργο ενσωματώνει κεραμικές φόρμες, χώμα, αποξηραμένα φύλλα, κλαδιά, ξύλο, και κερί μέλισσας δημιουργώντας μια απλή αλλά βαθιά συμβολική οπτική γλώσσα. Μέσα από τη χρήση φυσικών υλικών σε κατάσταση αποσύνθεσης όπως κλαδιά, φύλλα και χώμα που η Παπαδοπούλου ανακαλύπτει στη φύση, ενσωματώνεται στην δουλειά της το αρχέγονο στοιχείο της γης, της αναγέννησης και της αέναης μεταμόρφωσης. Σημαντικό στοιχείο σε αυτή την ενότητα έργων κατέχει επίσης το κερί το οποίο η εικαστικός έχει συλλέξει από εκκλησιαστικά τάματα, ενσωματώνοντας τις αρχές της προφητείας και της τελετουργίας, προσθέτοντας έτσι μια διάσταση ιερού μυστηρίου και πνευματικότητας. Επιπλέον, το έργο της Παπαδοπούλου εμπλουτίζεται με την παλιά τέχνη τη κεραμικής, όπου μέσα από τη χειρονομία και επεξεργασία του πηλού, η δημιουργία των κεραμικών λειτουργεί σαν μια θεραπευτική διαδικασία για την καλλιτέχνιδα αφού κάθε κεραμικό αποτελεί μια αναφορά σε προσωπικές αναμνήσεις, αποτυπωμένες σε μορφές όπως η παπυρική και αφηρημένες πλάκες, που επικαλούνται την ευθραυστότητα της ανθρώπινης εμπειρίας, αντικατοπτρίζοντας τη στοιχειώδη σύνδεση μεταξύ ανθρωπότητας και γης. Η καλλιτεχνική διαδικασία λειτουργεί ως τελετουργικό καθαρμού και τα έργα που δημιουργούνται ως αποτέλεσμα, προβάλλουν το πέρασμα από το προσωπικό στο καθολικό, προσκαλώντας τον θεατή να ανακαλύψει την αλήθεια της ανθρώπινης ύπαρξης και αναγέννησης μέσω της σύνδεσής του με τις αδιόρατες αλήθειες του τραύματος και της ίασης που ανακαλύπτει στη μεταμόρφωση των υλικών. Μέσα από αυτά τα έργα, η Αντιγόνη Παπαδοπούλου επιδιώκει να ενσαρκώσει τη μεταμόρφωση του πόνου σε κάθαρση, προσφέροντας ένα χώρο για στοχασμό πάνω στην εφήμερη φύση της ζωής και στο τελετουργικό της ανάμνησης και της θεραπείας.
Keywords: εικαστικό έργο της Αντιγόνης Παπαδοπούλου; βιβλικές αναφορές; αρχαίους συμβολισμούς; συμβολική οπτική γλώσσα