Βελτιστοποίηση χρονοπρογραμματισμού εργασιών & της ανάθεσης ανθρωπίνων πόρων σε πολλαπλά έργα παραγωγής λογισμικού με πολλαπλές ομάδες - Κωνσταντίνου, Ηλίας (Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Ηλεκτρονικών Υπολογιστών και Πληροφορικής, Σχολή Μηχανικής και Τεχνολογίας, Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου, 2017)
Ένα δύσκολο και αρκετά σημαντικό πρόβλημα που έχουν να αντιμετωπίσουν οι διαχειριστές έργων κατά τη δραστηριότητα προγραμματισμού της ανάπτυξης ενός έργου λογισμικού, είναι να χρονοπρογραμματίσουν τις εργασίες ενός έργου καθώς επίσης και να τις αναθέσουν στους προγραμματιστές, με άμεσο στόχο την ελαχιστοποίηση της διάρκειας του στο λιγότερο δυνατό κόστος. Αυτό όμως τις πλείστες φορές είναι πολύ δύσκολο, γιατί οι διαχειριστές έργων έχουν αρκετούς συνδυασμούς που πρέπει να ελέγξουν, κυρίως όταν έχουν να αντιμετωπίσουν σύνθετα έργα, πολλές κατανεμημένες ομάδες, πολλούς υπάλληλους σε διαφορετικές ζώνες ώρας αφού μια εταιρία μπορεί να έχει τμήματα σε διαφορετικές χώρες καθώς και ποικίλες εργασίες, που σε κάποιες περιπτώσεις οδηγούν σε μη βέλτιστα αποτελέσματα. Σκοπός της παρούσας πτυχιακής εργασίας λοιπόν, αποτελεί η χρήση τεχνικών βελτιστοποίησης, όπως γενετικοί αλγόριθμοι πολλαπλής βελτιστοποίησης και σμήνη σωματιδίων, ούτως ώστε να γίνει μια έξυπνη αυτοματοποίηση της διαδικασίας κατανομής των υπάλληλων σε διάφορες δραστηριότητες σε διαφορετικές ζώνες ώρας έτσι ώστε όταν εκτελεσθεί μια εργασία να έχει την λιγότερη δυνατή διάρκεια αλλά και το λιγότερο δυνατό κόστος, λαμβάνοντας υπόψη διάφορα χαρακτηριστικά όπως την παραγωγικότητα των υπάλληλων, την επικοινωνιακή επιβάρυνση (communication overhead) καθώς και τον τύπο αλληλεξάρτησης εργασίας (task interdependence). Για την λύση του προβλήματος χρησιμοποιήθηκαν τρεις γνωστοί γενετικοί αλγόριθμοι πολλαπλής βελτιστοποίησης, NSGA-II, SPEA2 και MOCell. Τέλος, τα πειραματικά αποτελέσματα που πάρθηκαν από την προσέγγιση αυτή, ήταν θετικά. Εάν οι διαχειριστές έργων θελήσουν να τα χρησιμοποιήσουν, θα καταφέρουν να κατανέμουν της ομάδες τους στα διαφορά έργα πιο αποτελεσματικά με απώτερο σκοπό την μείωση του χρόνου έργου αλλά και του κόστους.
Keywords: Διαχείριση έργου; Γενετικοί αλγόριθμοι; NSGA-II; SPEA2; MOCell