Ανάλυση PCR για την ταυτοποίηση Nosema spp. σε μελισσοκομεία της Κύπρου - Γεωργίου, Κωνσταντίνος (My University, 2023)
Το Nosema spp. είναι ένα σημαντικός παράγοντας στρες στις αποικίες των μελισσών σε όλο τον κόσμο. Tόσο το Nosema ceranae αλλά και το Nosema apis μπορούν δυνητικά να προκαλέσουν σοβαρές οικονομικές ζημιές στη βιομηχανία εάν δεν αντιμετωπιστούν. Προηγούμενες μελέτες έχουν αναφέρει ότι το Nosema ceranae έχει αντικαταστήσει το Nosema apis ως τον κυρίαρχο είδος στην Ευρώπη. Σε αυτήν τη μελέτη διεξήγαμε αναλύσεις PCR σε δείγματα μελισσών από μελίσσια σε όλη την Κύπρο για να προσδιορίσουμε εάν το Nosema ceranae είναι πράγματι κυρίαρχο σε σχέση με το Nosema apis και στην Κύπρο. Τα αποτελέσματά μας επιβεβαιώνουν τις αναφορές, καθώς το Nosema ceranae βρέθηκε σε σχεδόν όλα τα δείγματα που εξετάστηκαν . Αυτό που ήταν απρόσμενο είναι ότι το Nosema apis δεν βρέθηκε καθόλου στα δείγματα. Ένα λογικό συμπέρασμα θα ήταν ότι η μόλυνση από το Nosema ceranae έχει εμποδίσει την εξάπλωση του Nosema apis ανάμεσα στις μέλισσες σε κάθε μελίσσι. Αυτό συμβαίνει πιθανώς λόγο ανταγωνισμού των δύο ειδών και υπερίσχυσης του Nosema ceranae για θρεπτικά συστατικά και κατάλληλο περιβάλλον για ανάπτυξη ενώ ταυτόχρονα η ανοσολογική απόκριση της μέλισσας που προκαλείται από τη μόλυνση με Nosema ceranae θα μπορούσε να επηρεάσει και να καταστείλει και το Nosema apis πριν αυτό αναπτυχθεί. Μια άλλη υπόθεση θα μπορούσε να είναι ότι το ίδιο το Nosema ceranae εκκρίνει αντιμικροβιακές ενώσεις ή επηρεάζει τις φυσιολογικές διαδικασίες που απαιτούνται για τη μόλυνση με Nosema apis. Σε κάθε περίπτωση το Nosema ceranae είναι το είδος το οποίο έχει σημαντική παρουσία στη Κύπρο και επικρατεί του Nosema apis.
Keywords: Nosema apis; Nosema ceranae; PCR; μέλισσες