Προσβασιμότητα στις περιβαλλοντικές πληροφορίες στην Κύπρο - Θεοδούλου, Μαργαρίτα (Τμήμα Επιστήμης και Τεχνολογίας Περιβάλλοντος, Σχολή Γεωτεχνικών Επιστημών και Διαχείρισης Περιβάλλοντος, 2016)
Η Σύμβαση του Aarhus αποτελεί σταθμό στην εποχή της Πληροφορίας. Η Σύμβαση κατοχυρώνει δικαιώματα στον τομέα του περιβάλλοντος. Ρυθμίζει το δικαίωμα στην ενημέρωση, την πρόσβαση του κοινού στη λήψη αποφάσεων και το δικαίωμα πρόσβασης στη δικαιοσύνη σε θέματα σχετικά με το περιβάλλον. Η Κύπρος επικύρωσε την σύμβαση τον Απρίλιο του 2004. Σκοπός της μεταπτυχιακής διατριβής ήταν με φόντο την οδηγία 2003/4/ΕΚ για την πρόσβαση του κοινού στις περιβαλλοντικές πληροφορίες καθώς και τη σύμβαση του Aarhus, να εξετάσει τα τυχών εμπόδια που υπάρχουν στην πρόσβαση στις περιβαλλοντικές πληροφορίες οι οποίες βρίσκονται στα αρμόδια τμήματα της δημόσιας υπηρεσίας της Κύπρου. Επιπλέον μελετήθηκαν προτάσεις για την αντιμετώπιση των εμποδίων και για την καλύτερη διαχείριση των περιβαλλοντικών πληροφοριών στην Κύπρο. Μέσα από την παρούσα διατριβή, βρέθηκε ότι υπάρχουν νομοθετικοί και πρακτικοί περιορισμοί στην πρόσβαση των πολιτών σε περιβαλλοντικές πληροφορίες. Η προστασία των πνευματικών δικαιωμάτων, η ανεπαρκής προσβασιμότητα, ο «ψηφιακός διαχωρισμός» και η δυσκολία ανίχνευσης και κατανόησης των περιβαλλοντικών πληροφοριών αποτελούν τα πιο βασικά εμπόδια στην προσβασιμότητα των περιβαλλοντικών πληροφοριών. Για να ξεπεραστούν τα εμπόδια αυτά πρέπει πρωταρχικά να ενημερωθεί και να ευαισθητοποιηθεί το κοινό για τα περιβαλλοντικά θέματα μέσω διαφημίσεων και ενημερωτικών προγραμμάτων. Επιπλέον, η διαδικασία ζήτησης-παροχής περιβαλλοντικών πληροφοριών πρέπει να γίνει πιο απλή, να καταπολεμηθεί ο «ψηφιακός διαχωρισμός» και η ΕΕ να φροντίζει για την ορθή εφαρμογή των οδηγιών. Τέλος προτείνεται μια ενιαία βάση δεδομένων για πιο εύκολη και γρήγορη πρόσβαση στις περιβαλλοντικές πληροφορίες.
Keywords: Περιβάλλον; Πρόσβαση; Κύπρος