Αξιολόγηση διαδικασίας εκτίμησης περιβαλλοντικών επιπτώσεων στην Κύπρο : μελέτη περίπτωσης σκοπευτηρίου Πάφου στην περιοχή Ανατολικού - Nέστωρος, Έλενα (Τμήμα Επιστήμης και Τεχνολογίας Περιβάλλοντος, Σχολή Γεωτεχνικών Επιστημών και Διαχείρισης Περιβάλλοντος , Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου, 2012)
Ένας από τους επιθυμητούς στόχους της Ευρωπαϊκής Ένωσης τα τελευταία χρόνια είναι η προώθηση της αειφόρου ανάπτυξης και συνεπώς της προστασίας του Περιβάλλοντος. Εισάγοντας έτσι στην περιβαλλοντική της πολιτική την Εκτίμηση Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΕΠΕ) ως εθνικό όργανο που εντοπίζει και προβλέπει τις επιπτώσεις στο περιβάλλον από δραστηριότητες καθώς και εναλλακτικές προτάσεις για ελαχιστοποίηση των επιπτώσεων. Η Κύπρος σαν μέλος πλέον της Ευρωπαϊκής Κοινότητας στηρίζει την πολιτική αυτή, με την εφαρμογή της ΕΠΕ στο εθνικό θεσμικό της πλαίσιο. Η παρούσα μελέτη έχει ως κύριο σκοπό να αξιολογήσει και να εντοπίσει τις αδυναμίες που προκύπτουν από την εφαρμογή όλη διαδικασίας των Μελετών Εκτιμήσεις Επιπτώσεων στο περιβάλλον στην Κύπρο. Μελετώντας την ΜΕΕΠ του Σκοπευτηρίου Πάφου, και παρουσιάζοντας το έργο και την διαδικασία αδειοδότησης του όπως έχει πραγματοποιηθεί κάτω από το σημερινό νομοθετικό πλαίσιο της Κύπρου. Συγχρόνως, διεξαγώταν και μια βιβλιογραφική ανασκόπηση για την διαδικασία εκπόνησης των ΕΠΕ. Επιπρόσθετα, έγιναν προσωπικές συνεντεύξεις από τους αρμόδιους φορείς και επί τόπου επισκέψεις στο συγκεκριμένο έργο, ώστε να υπάρξουν πιο σαφή αποτελέσματα και να εξαχθούν εκ νέου συμπεράσματα για την κατάσταση που επικρατεί. Τα κύρια προβλήματα όπως έχουν εντοπιστεί να είναι η ανεπαρκείς δημοσία διαβούλευση για την εκπόνηση των ΜΕΕΠ και η έλλειψη Σχεδίων παρακολούθησης με την υλοποίηση του έργου. Τελειώνοντας, κατατίθενται προτάσεις για την βελτίωση της διαδικασίας και την επίτευξή του άμεσου στόχου των ΕΠΕ.
Keywords: Impact; Shooting; Επιπτώσεις; Σκοπευτήριο