Οι επιπτώσεις της έκθεσης στη λεπτή ιδανική εικόνα των μέσων μαζικής ενημέρωσης στις νεαρές γυναίκες - Παπαβασιλείου, Μαρία (Τμήμα Νοσηλευτικής, Σχολή Επιστημών Υγείας, Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου, 2014)
Εισαγωγή:Το θέμα της συγκεκριμένης έρευνας αναφέρεται στη λεπτή ιδανική εικόνα των γυναικών όπως παρουσιάζεται μέσα από τα προγράμματα των Μέσων Μαζικής Επικοινωνίας. Μέσα Μαζικής Επικοινωνίας ή Ενημέρωσης εννοούνται όλα εκείνα τα μέσα που ενημερώνουν για διάφορα ζητήματα, τρέχοντα ή παλαιότερα. Η εικόνα του σώματος θεωρείται μια από τις βασικότερες πτυχές του εαυτού ενός ανθρώπου που ασκεί καθοριστική επίδραση στην ψυχική του κατάσταση. Οι γυναίκες επηρεάζονται ανάλογα με αυτό που τους προβάλλεται στα ΜΜΕ, όπως πρότυπα ομορφιάς και με αυτό που βιώνουν από τη συμμετοχή των γυναικών στα Μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Σκοπός :Σκοπός της συστηματικής ανασκόπησης είναι η διερεύνηση των επιπτώσεων στην υγεία που προκύπτουν από την έκθεση της γυναίκας στη λεπτή ιδανική εικόνα των ΜΜΕ. Υλικό και Μέθοδος :Η μέθοδος που χρησιμοποιήθηκε, για την εργασία αυτή, ήταν η αναζήτηση της σχετικής ελληνικής και διεθνούς βιβλιογραφίας σε βάσεις δεδομένων Pubmed, Medline, Embase, Google Scholar, Scopus, Ebsco. Λέξεις κλειδιά που χρησιμοποιήθηκαν για την όλη διερεύνηση ήταν οι εξής: «Μέσα Μαζικής Επικοινωνίας, Τηλεόραση, Περιοδικά, Διαδίκτυο, ικανοποίηση σώματος, επιρροή, διατροφική δυσαρέσκεια, επιπτώσεις, προβλήματα σώματος» μόνα τους ή σε συνδυασμό Αποτελέσματα:Μέσα από την ανασκόπηση βιβλιογραφίας διαπιστώθηκε ότι η έκθεση σε εικόνες λεπτού ιδανικού μέσου επηρεάζει σε μεγάλο βαθμό τις νεαρές γυναίκες. Ανάλογα με την έκθεση μπορεί να συμβάλει στην ανάπτυξη διατροφικών διαταραχών, στη χαμηλή αυτοεκτίμηση, στην κατάθλιψη και σε δημιουργία αρνητικών στάσεων και αντιλήψεων. Συμπεράσματα:Μέσα από τη διερεύνηση, διαπιστώθηκε ότι σημαντικός παράγοντας προστασίας είναι η μόρφωση που έχει η γυναίκα. Αυτό διαφάνηκε από τις έρευνες καθώς όσες γυναίκες είχαν μόρφωση μπορούσαν να αντιληφθούν τα αρνητικά στοιχεία των ΜΜΕ και είχαν λιγότερες πιθανότητες επηρεασμού. Χαρακτηριστική είναι και η άποψη των Grogan et al., (2002) που κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η ενδυνάμωση παραγόντων προστασίας είναι και το σημαντικότερο στοιχείο που μπορεί να βοηθήσει τις νέες να έχουν τη δυνατότητα αυτοπροστασίας και να μπορούν να εκτιμούν και να προτιμούν τις ικανότητές τους παρά τη φυσική εμφάνιση.
Keywords: Λεπτή ιδανική εικόνα; Επιπτώσεις Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης; Διατροφικές διαταραχές