Ανάλυση του ιδιοκτησιακού καθεστώτος των ΜΜΕ της Κύπρου, σχετικά με την ειδησεογραφία - Σιάφκου, Στέλλα; Χαρίτου, Στέλλα (My University, 2023)
Η παρούσα πτυχιακή εργασία έχει ως θέμα την “Ανάλυση του ιδιοκτησιακού καθεστώτος των ΜΜΕ της Κύπρου, ως προς την πραγματική δυνατότητα τους για τελική λήψη αποφάσεων σχετικά με την ειδησεογραφία.”. Ο σκοπός της έρευνας είναι να εξετάσει εάν παρέχονται οι πληροφορίες σχετικά με την ιδιοκτησία και τον έλεγχο στα σημαντικότερα ειδησεογραφικά μέσα ενημέρωσης της Κύπρου. Ενώ παράλληλα θα εξεταστεί και το κατά πόσο εύκολα προσβάσιμες είναι αυτές οι πληροφορίες, καθώς οι τυχόν ελλείψεις τους μπορεί να ελλοχεύουν κίνδυνους για την διαφάνεια της ιδιοκτησίας των ΜΜΕ και την στρέβλωση της ακριβούς πληροφόρησης. Για την υλοποίηση της εργασίας χρησιμοποιήθηκε μικτή μέθοδος ανάλυσης. Το δείγμα της έρευνας αφορούσε κυπριακά κανάλια επικοινωνίας από τις εξής κατηγορίες: τηλεόραση, ραδιόφωνο, εφημερίδες, διαδικτυακούς ιστοτόπους. Αυτά αναλύθηκαν με βάση μιας σειράς δεικτών και κριτηρίων που έχουν τεθεί από Euromedia Ownership. Επιπλέον, για την συλλογή των απαραίτητων πληροφοριών κρίθηκε αναγκαία η χορήγηση ερωτηματολογίου, σε δείγμα 266 συμμετεχόντων, ανδρών και γυναικών ανεξαρτήτως ηλικίας, οι οποίοι διαμένουν στην Κύπρο. Επίσης διεξήχθησαν συνεντεύξεις (δύο) προκειμένου να επαληθευτούν οι πληροφορίες τις οποίες είχαμε ήδη συλλέξει. Στα αποτελέσματα της έρευνας διαφαίνεται ότι κάποιες πληροφορίες για το ιδιοκτησιακό καθεστώς των ΜΜΕ στην Κύπρο, είναι διαθέσιμες, ενώ κάποιες άλλες που αφορούν κυρίως τις μετοχές και τα έσοδα των καναλιών επικοινωνίας είναι δύσκολα προσβάσιμες. Μέσα από την έρευνα αναδείχθηκε ότι το Facebook, είναι το κυριότερο Μέσο Κοινωνικής Δικτύωσης το οποίο χρησιμοποιούν οι Κύπριοι πολίτες για πρόσβαση σε ειδησεογραφικό περιεχόμενο.
Keywords: Διαφάνεια; Μέσα Κοινωνικής Ενημέρωσης; Ιδιοκτησιακό Καθεστώς; Πλουραλισμός; Transparency; Mass Media; Media Ownership; Pluralism