Επανάληψη προτάσεων σε υγιή ενήλικο πληθυσμό - Τρύφωνος, Ευρούλα; Σάββα, Γεωργία (Τμήμα Επιστημών Αποκατάστασης, Σχολή Επιστημών Υγείας, Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου, 2017)
Αντικείμενο της παρούσας εργασίας αποτελεί η εξέταση μιας ομάδας ενήλικων ατόμων, φυσικών ομιλητών της Κυπριακής Ελληνικής Γλώσσας στο εργαλείο επανάληψης προτάσεων (LITMUS- SRep). Οι συμμετέχοντες της έρευνας ήταν 20 άνδρες και 20 γυναίκες, ηλικίας εύρους 20-40 ετών. Το εργαλείο χωρίζεται σε δύο φάσεις βαθμολόγησης, όπου εξετάζεται η ικανότητα επανάληψης προτάσεων και επανάληψης της συντακτικής δομής. Όσο αφορά τα ευρήματα, δεν παρατηρήθηκε σημαντική στατιστική διαφορά μεταξύ ανδρών και γυναικών και για τις δύο φάσεις βαθμολόγησης. Ωστόσο, συνολικά οι άνδρες σημείωσαν περισσότερα λάθη από τις γυναίκες. Σύμφωνα λοιπόν με τα δεδομένα που συλλέχθηκαν, προκύπτει ότι το εργαλείο επανάληψης προτάσεων είναι πολύ χρήσιμο για τους ειδικούς, αφού με έναν εύκολο και σύντομο τρόπο μπορεί να εξασφαλιστεί πληθώρα κρίσιμων διαγνωστικών γλωσσικών πληροφοριών. Διαμορφώνεται το συμπέρασμα ότι με την καινοτομία της συγκεκριμένης έρευνας πλέον γίνεται γνωστό ότι υπάρχουν οι νόρμες – ο υγιής πληθυσμός που θα αποτελέσει το σημείο αναφοράς για την ανίχνευση του παθολογικού πληθυσμού.
Keywords: Εργαλείο επανάληψης προτάσεων; LITMUS – SRep; Κυπριακή-Ελληνική Γλώσσα; Sentence Repetition Task; LITMUS –SRep; Cypriot-Greek Language