Πηγές κοινωνικής στήριξης και η επίδραση τους στην ευημερία των γονιών που έχουν παιδί με αυτιστικές διαταράχες - Τσαγγαρίδου, Κυριακή (Τμήμα Νοσηλευτικής, Σχολή Επιστημών Υγείας, Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου, 2014)
Εισαγωγή: Ο αυτισμός είναι ίσως η σοβαρότερη ψυχική διαταραχή της παιδικής ηλικίας. Πρόκειται για μια σειρά από πολύπλοκες αναπτυξιακές διαταραχές που μπορεί να προκαλέσουν προβλήματα στην σκέψη, το συναίσθημα, τη γλώσσα, την επικοινωνία και στην ικανότητα τον παιδιών να συνδέονται με τους άλλους. H ανατροφή ενός παιδιού με αυτισμό αποτελεί μια εξαιρετικά δύσκολη και στρεσογόνα εμπειρία για τους γονείς, οι οποίοι αναμφισβήτητα χρειάζονται στήριξη. Σκοπός: Να διερευνηθεί πόσο σημαντικό ρόλο διαδραματίζει η στήριξη που έχουν οι γονείς των παιδιών με αυτισμό από διάφορες πηγές, τι προσφέρει η στήριξη αυτή και τι αλλαγές επιφέρει στη διάθεση, στη ψυχολογία τους στην ευημερία καθώς και στον τρόπο που αντιμετωπίζουν την κατάσταση. Υλικό και Μέθοδος: Βασιζόμενοι στις διεθνής οδηγίες για την πραγματοποίηση συστηματικών ανασκοπήσεων, χρησιμοποιήθηκαν για την αναζήτηση άρθρων η επιστημονική βάση δεδομένων EBSCO. Για την ανεύρεση ερευνητικών μελετών που να συνδυάζονται με το σκοπό της παρούσας μελέτης, χρησιμοποιήθηκαν λέξεις κλειδιά σε συνδυασμό. Οι λέξεις κλειδιά ήταν: 'parents support factors' AND 'children with autism', 'social support' AND 'mothers' AND 'autism spectrum disorder', 'support factors' AND 'autism spectrum disorder' AND 'parents' Αποτελέσματα: Ο τελικός αριθμός των μελετών που συμπεριλήφθηκαν στην παρούσα εργασία, μετά από την ανασκόπηση της βιβλιογραφίας ήταν οκτώ. Συμπεράσματα:. Τα οφέλη από της διάφορες πηγές στήριξης που χρησιμοποιούν οι γονείς είναι πολλά και αναμφισβήτητα κάθε γονιός τις αναζητά και τις χρειάζεται για να αντεπεξέλθει επάξια σε μια τόσο δύσκολη κατάσταση και να μπορέσει να στήριξη τον ίδιο του τον εαυτό το παιδί του αλλά και την υπόλοιπη οικογένεια.
Keywords: Παράγοντες στήριξης; Παιδιά με αυτισμό; κοινωνική στήριξη; Σύνδρομο αυτιστικών διαταραχών; Γονείς