Σχεδιασμός οπλισμένου σκυροδέματος - Γιαννακού, Ιωάννης (Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών και Μηχανικών Γεωπληροφορικής, Σχολή Μηχανικής και Τεχνολογίας, Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου, 2012)
Η πτυχιακή διατριβή έχει ως θέμα το στατικό και αντισεισμικό σχεδιασμό τετραώροφου κτιρίου γραφείων σύμφωνα με τους Ευρωκώδικες 2 και 8. Καθ’ όλη τη διάρκεια της πτυχιακής διατριβής, ο σχεδιασμός γινόταν με βάση τον Ευρωκώδικα 2, ο οποίος περιέχει τις απαραίτητες πληροφορίες που χρειάζεται ένας πολιτικός μηχανικός για την μελέτη και το σχεδιασμό κατασκευών από οπλισμένο σκυρόδεμα. Επίσης έγινε χρήση του Ευρωκώδικα 8, ο οποίος περιέχει τις σχετικές πληροφορίες για τον αντισεισμικό σχεδιασμό των κατασκευών και τους σχετικούς περιορισμούς που πρέπει να ληφθούν υπόψη κατά τον σχεδιασμό. Η δομή της πτυχιακής διατριβής αποτελείται από το θεωρητικό υπόβαθρο, όπου παρουσιάζονται γενικά στοιχεία και χαρακτηριστικά του σκυροδέματος και του χάλυβα οπλισμού, το υπολογιστικό μέρος που σχετίζεται με τα αποτελέσματα και την διαδικασία που ακολούθησα έτσι ώστε να προκύψουν τα σχετικά αποτελέσματα και το σχεδιαστικό μέρος που παρουσιάζονται οι κατασκευαστικές λεπτομέρειες των στοιχείων. Στόχος της πτυχιακής διατριβής ήταν η στατική μελέτη κα σχεδιασμός κτιρίου από οπλισμένο σκυρόδεμα με χρήση Ευρωκωδίκων για τα δεδομένα της Κύπρου. Γενικό συμπέρασμα που προέκυψε από την πτυχιακή εργασία είναι ότι τίποτα δεν είναι εφικτό με μια πρώτη ματιά και ότι η συνεχής εξάσκηση και μάθηση είναι διά βίου αφού συνεχώς προκύπτουν νέες προκλήσεις στις οποίες ο πολιτικός μηχανικός πρέπει να ανταπεξέλθει με την εκμάθηση των κατάλληλων γνώσεων
Keywords: Design; Concrete; Σχεδιασμός; Σκυρόδεμα