Η σχέση μεταξύ των τιμών αργού πετρελαίου και της οικονομικής ανάπτυξης (ΑΕΠ) - Κουμουρή, Έλενα (Τμήμα Εμπορίου, Χρηματοοικονομικών και Ναυτιλίας, Σχολή Διοίκησης και Οικονομίας, Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου, 2018)
Η παρούσα διπλωματική εργασία εξετάζει τη σχέση μεταξύ της τιμής του αργού πετρελαίου και της οικονομικής ανάπτυξης μιας χώρας. Δηλαδή, πώς μια μεταβολή στην τιμή του αργού πετρελαίου επηρεάζει το ΑΕΠ (Ακαθάριστό Εγχώριο Προϊόν) μιας χώρας. Για να κατανοήσουμε αυτή την επίδραση, χρησιμοποιείται δείγμα από διάφορες χώρες οι οποίες είναι μέλη του Οργανισμού των χωρών εξαγωγής πετρελαίου (ΟΠΕΚ) και εκτιμάται μοντέλο απλής γραμμικής παλινδρόμησης στην SPSS. Τα αποτελέσματα, δείχνουν πως οι τιμές του αργού πετρελαίου ανά βαρέλι, έχουν μερικώς επίδραση πάνω στην οικονομική δραστηριότητα μιας χώρας αλλά ταυτόχρονα μπορούμε να πούμε και σημαντική επίδραση. Επιλέχθηκαν οι χρονολογίες 1990 μέχρι 2010, έτσι ώστε να δούμε τί επιδράσεις υπήρξαν κατά τη διάρκεια αυτών των χρόνων και πώς επηρεάστηκε το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν. Οι χώρες είναι η Αλγερία, Αγκόλα, το Ιράν, Κατάρ, η Λιβύη, Νιγηρία, Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Επίσης, ήθελα να εξετάσω πώς η χρηματοοικονομική κρίση στις Η.Π.Α, επηρέασε τις τιμές του πετρελαίου και κατά συνέπεια το ΑΕΠ των χωρών.
Keywords: Πετρέλαιο; Τιμές αργού πετρελαίου; Οικονομική δραστηριότητα; ΑΕΠ; ΟΠΕΚ; Πετρελαϊκές κρίσεις; Χρηματοοικονομική κρίση; Χώρες Εξαγωγής Πετρελαίου; Oil; Crude Oil Prices; Economic Activity; GDP; OPEC; Oil Shocks; Financial crisis; Oil exporting countries