Σχεδιασμός γραμματοσειράς με πολυτονικό σύστημα γραφής. Καμπάνια προώθησης. - Αθανασίου, Δανάη (Department of Multimedia and Graphic Arts, Faculty of Fine and Applied Arts, Cyprus University of Technology, 2020)
Στην σύγχρονη εποχή, που η ψηφιακή τεχνολογία έχει ενταχθεί στις ζωές μας, είναι γεγονός ότι ο σχεδιασμός γραμματοσειράς έχει γίνει μια παγκοσμιοποιημένη βιομηχανία που διανέμεται μέσω διαδικτυακών πλατφόρμων με μεγάλη ταχύτητα και ευκολία. Υπάρχουν πάρα πολλές γραμματοσειρές όμως οι πλείστες δεν υποστηρίζουν ή δεν είναι ευαίσθητες στις ανάγκες των χρηστών ελληνικής γραφής σε πολυτονικό σύστημα. Με αφορμή το πιο πάνω γεγονός θεωρήθηκε σημαντικό, αρχικά να διερευνηθεί το θέμα από γραφιστική οπτική γωνιά, καθώς τα διακριτικά σημεία μπορούν να χρησιμοποιηθούν και ως ενδιαφέροντα τυπογραφικά στοιχεία. Στόχος της μελέτης αυτής είναι ο σχεδιασμός γραμματοσειράς με πολυτονικό σύστημα και η καμπάνια για την προώθησης της. Στη πρώτη φάση του έργου πραγματοποιήθηκε βιβλιογραφική ανασκόπηση του θέματος. Μελετήθηκαν επιστημονικά άρθρα και βιβλία που σχετίζονταν με την ιστορία της τυπογραφίας, το σχεδιασμό γραμματοσειράς, τα διακριτικά σύμβολα, το πολυτονικό σύστημα γραφής και το τι χρειάζεται να περιλαμβάνει μια καμπάνια για να είναι επιτυχημένη. Στη συνέχεια, στο πρακτικό κομμάτι, ακολούθησε πειραματισμός στο σχεδιασμό της γραμματοσειράς και αξιολογήσεις με όργανο μέτρησης το ερωτηματολόγιο και τις συνεντεύξεις. Τέλος, αφού ερμηνεύτηκαν συνολικά τα αποτελέσματα των αξιολογήσεων, παρουσιάζεται η τελική σχεδιαστική λύση γραμματοσειράς με πολυτονικό σύστημα γραφής και η καμπάνια προώθησης της.
Keywords: Σχεδιασμός γραμματοσειράς; Τυπογραφία; Πολυτονικό σύστημα; Διακριτικά; Καμπάνια; Font design; Typography; Polytonic system; Diacritics; Campaign