Η επίδραση της θεραπευτικής ζωγραφικής στη νοσηλεία παιδιατρικών ογκολογικών ασθενών - Πολυδώρου, Κυριακή (Department of Nursing, Faculty of Health Sciences, Cyprus University of Technology, 2020)
Εισαγωγή: Η διάγνωση κάποιας μορφής καρκίνου σε ένα παιδί επιφέρει πολλές ανατροπές στη ζωή του και στην οικογένεια του. Τα τελευταία χρόνια γίνεται έντονος λόγος για τη χρησιμοποίηση εναλλακτικών και συμπληρωματικών θεραπειών, που αποσκοπούν στη βελτίωση της Ποιότητας ζωής των νοσηλευόμενων ογκολογικών ασθενών και στη βελτίωση των προβλημάτων που σχετίζονται με τη μακροχρόνια νοσηλεία, τις θεραπείες και τις επιπτώσεις τους. Μία από αυτές τις μεθόδους είναι η χρήση τεχνών όπως η ζωγραφική. Σκοπός: Η διερεύνηση της επίδρασης της χρήσης θεραπευτικών μεθόδων δημιουργικής τέχνης (ζωγραφική, σχέδιο) στη ψυχοσωματική ευεξία παιδιών με καρκίνο που βρίσκονται σε φάση θεραπείας μέσα από συστηματική ανασκόπηση επιστημονικών δημοσιεύσεων Υλικό και Μέθοδος: Έγινε αναζήτηση ερευνών σχετικά με το θέμα αυτό σε ηλεκτρονικές βάσεις δεδομένων (PubMed και Medline). Χρησιμοποιήθηκαν συγκεκριμένες λέξεις κλειδιά όπως: art, art therapy, painting, drawing, children with cancer, pediatric oncology patients, childhood cancer, pediatric cancer, chemotherapy και τη χρήση των εντολών AND και OR για το συνδυασμό των πιο πάνω λέξεων. Αποτελέσματα: Βρέθηκαν 7 ποσοτικές έρευνες. Σύμφωνα με το σύνολο και των συνδυασμό των αποτελεσμάτων βρέθηκε πως η χρήση θεραπευτικών μεθόδων ζωγραφικής έχει θετική επίδραση στη φυσιολογική και ψυχοσυναισθηματική ευεξία καθώς και στην αντιμετώπιση του πόνου παιδογκολογικών ασθενών σε φάση θεραπείας. Συμπέρασμα: Η εφαρμογή της θεραπευτικής ζωγραφικής σαν παρέμβαση στην νοσηλεία των παιδογκολογικών ασθενών επιφέρει θετικά αποτελέσματα και μειώνει σε σημαντικό βαθμό τις παρενέργειες του καρκίνου και της θεραπείας του κάνοντας την κατάσταση πιο ομαλή για τη ψυχοσωματική ευεξία των παιδιών ενώ ταυτόχρονα τα θέτει σε μια πιο ικανή κατάσταση διαχείρισης της βιωματικής τους εμπειρίας. Υπάρχει μεγάλη αναγκαιότητα για συνέχιση της έρευνας σε διεθνές επίπεδο, προκειμένου να διαφανούν πλήρως τα αποτελέσματα από την επίδραση της θεραπευτικής τέχνης
Keywords: Τέχνη; Θεραπεία μέσω της τέχνης; Ζωγραφική; Παιδιά με καρκίνο; Ασθενείς παιδιατρικής ογκολογία; Παιδικός καρκίνος; Χημειοθεραπεία; Art; Art therapy; Painting; Drawing; Children with cancer; Pediatric oncology patients; Childhood cancer; Pediatric cancer; Chemotherapy