Τεχνολογικές εξελίξεις που επηρέασαν την πορεία του animation : από τον προ-κινηματογράφο ως την ψηφιακή εποχή - Γιασουμή, Μαρία (Τμήμα Πολυμέσων Και Γραφικών Τεχνών, Σχολή καλών και εφαρμοσμένων τεχνών, Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου, 2019)
Στο έργο αυτό ερευνήθηκαν οι τεχνικές παραγωγής των κινουμένων σχεδίων και πώς επηρεάζονται από την τεχνολογία. Στόχος του έργου είναι να εξετάσει ιστορικά την παραγωγή animation σε σχέση με τις τεχνικές animation αλλά κυρίως σε σχέση με την εξέλιξη της τεχνολογίας. Ξεκινώντας με την προσινεματική εποχή των οπτικών συσκευών του 19ου αιώνα και την επίσημη ανακάλυψη του κινηματογράφου το 1895, στο cel animation τη δεκαετία του 30-40. Προχωρώντας εξετάστηκε η δεκαετία του 50 και η τηλεόραση και η μαζική παραγωγή επεισοδίων. Συνεχίζω με τη βιομηχανοποίηση του animation και το βίντεο και καταλήγω στη δεκαετία του 90 στη ψηφιακή εποχή. Οι δραστηριότητες που υλοποιήθηκαν σύμφωνα με τους προσδιορισμένους στόχους, είναι κυρίως έρευνα των τεχνικών του animation αλλά και της εξέλιξης των τεχνολογιών που επηρέασαν την παραγωγή animation χρονικά.
Keywords: animation; προ-κινηματογράφο; ψηφιακή εποχή; animation; television; digital age