Σχεδιασμός ελληνικού script lettering αλφαβήτου - Χρίστου, Πωλίνα (My University, 2023)
Η παρούσα πτυχιακή εργασία εξετάζει τις πρακτικές του script lettering στο τατουάζ στην Κύπρο. Μέσα από τη βιβλιογραφική ανασκόπηση, συνεντεύξεις και πειραματισμό αναλύει τις πρακτικές του script lettering όπως και του τατουάζ, τα διάφορα χαρακτηριστικά του συγκεκριμένου στυλ που εφαρμόζουν οι Κύπριοι καλλιτέχνες αλλά και το πώς αντιμετωπίζεται αυτή η πρακτική από τον Κυπριακό πληθυσμό. Η εργασία χωρίζεται σε 3 στάδια, όπου το πρώτο είναι η βιβλιογραφική ανασκόπηση σχετικά με το lettering λίγο πιο γενικά και μετά πιο συγκεκριμένα το script lettering, το τατουάζ αλλά και το lettering στο τατουάζ, το δεύτερο είναι οι συνεντεύξεις με άτομα που ασχολούνται με αυτή την πρακτική και η ανάλυσή τους, και το τρίτο και πρακτικό κομμάτι είναι η δημιουργία μιας ελληνικής γραμματοσειράς/αλφαβήτου με script γοτθικά χαρακτηριστικά. Η γραμματοσειρά/αλφάβητο προέκυψε από το ερώτημα του γιατί δεν γίνεται η χρήση της ελληνικής γλώσσας σε αυτή την πρακτική, εφόσον ζούμε σε μία ελληνόφωνη χώρα. Στόχος της δημιουργίας αυτής της γραμματοσειράς/ αλφαβήτου ήταν να γεμίσει το κενό που υπήρχε στην αγορά σε θέμα ελληνικού script lettering, και να βοηθήσει διάφορους καλλιτέχνες και μή να αναπτύξουν δικά τους ελληνικά script γράμματα χρησιμοποιώντας ως βάση την Γκόθικα, που δημιουργήθηκε συγκεκριμένα για αυτό τον σκοπό. Η γραμματοσειρά/αλφάβητο Γκόθικα, πέρασε απο διάφορα στάδια για να καταλήξει στην τελική της μορφή, όπως για παράδειγμα η εξάσκηση στον σχεδιασμό των γραμμών, πολύ πειραματισμό στον σχεδιασμό των γραμμάτων και έπειτα η εφαρμογή τους σε λέξεις και μοτίβα. Για σκοπούς παρουσίασης της γραμματοσειράς δημιουργήθηκε ένα βιβλίο-οδηγός για να βοηθήσει τους καλλιτέχνες αυτού του στυλ και μη, να εξασκηθούν και να εξελίξουν δικά τους ελληνικά script γράμματα. Τέλος, στον επίλογο και στα αποτελέσματα, αναφέρονται διάφορα άλλα ερωτήματα και σημεία πιθανής βελτίωσης σε μελλοντικές εργασίες στο συγκεκριμένο θέμα.
Keywords: script lettering; tattooing; calligraphy; Greek lettering; lettering tattoo