(Ημι) αυθόρμητος λόγος σε ελληνόφωνα άτομα με μη ρέουσα αφασία: ανάλυση λαθών - Πέτρου, Άννα (My University, 2022)
Εισαγωγή: Η αφασία είναι μια διαταραχή ομιλίας και γλώσσας που συχνά αφήνει ανέπαφες άλλες γνωστικές και νοητικές λειτουργίες. Οι ασθενείς με αφασία εμφανίζουν συχνά σημαντικά γραμματικά προβλήματα. Πιο συγκεκριμένα, η αφασία Broca (μη ρέουσα αφασία) ορίζεται ως ένα σύνδρομο που προκαλείται από εγκεφαλικό επεισόδιο στο αριστερό ημισφαίριο και χαρακτηρίζεται από διάφορες δυσκολίες στην ομιλία και κυρίως στον αγραμματισμό. Παρόλα αυτά, όσον αφορά την βιβλιογραφία δεν υπάρχουν επαρκείς εμπειρικά στοιχεία που να δείχνουν τα χαρακτηριστικά της αφασίας αυτής και ειδικότερα την ανάλυση (ημι)αυθόρμητου λόγου σε ελληνόφωνα άτομα με μη ρέουσα αφασία. Σκοπός: η ανίχνευση και η ανάλυση λαθών κατά την παραγωγή (ημι)αυθόρμητου λόγου σε ελληνόφωνα άτομα με μη ρέουσα αφασία και η σύγκριση τους με υγιή άτομα. Μεθοδολογία: Η παρούσα πτυχιακή εργασία βασίζεται σε δεδομένα τριών ατόμων με μη ρέουσα αφασία και τριών υγιών ατόμων που αποτελούσαν την ομάδα ελέγχου. Και οι έξι συμμετέχοντες ήταν φυσικοί ομιλητές της Κοινής Νέας Ελληνικής. Η ομάδα των ατόμων με μη ρέουσα αφασία και η ομάδα ελέγχου ήταν παρόμοιας ηλικίας και εκπαίδευσης. Για την απόκτηση των ερευνητικών δεδομένων χρησιμοποιήθηκαν τρεις προσεγγίσεις εξαγωγής αφηγηματικού λόγου. Οι συμμετέχοντες με αφασία, καθώς και οι υγιείς μάρτυρες, κλήθηκαν να περιγράψουν μια εικόνα το Cookie Thieft και στη συνέχεια, οι συμμετέχοντες και στις δύο ομάδες πήραν συνέντευξη και κλήθηκαν να απαντήσουν σε κάποιες ερωτήσεις που τους έθεσε ο εξεταστής. Aποτελέσματα: Η ομάδα ατόμων με μη ρέουσα αφασία παρουσίασε χειρότερα αποτελέσματα σε σχέση με την ομάδα ελέγχου. Αυτό φάνηκε κυρίως από την δυσκολία στην παραγωγή πιο σύνθετων προτάσεων γραμματικά και πιο πολύπλοκων εκφωνημάτων Οι συμμετέχοντες (μη ρέουσας αφασίας) παρήγαγαν πιο λίγες δομικά σύνθετες προτάσεις από ότι η αντίστοιχη ομάδα ελέγχου, στα περισσότερα δείγματα εκμαίευσης (ημι)αυθόρμητου λόγου. Συμπερασματικά: Στην παρούσα μελέτη, όπως ήταν ήδη αναμενόμενο, εντοπίστηκαν δυσκολίες σε άτομα με μη ρέουσα αφασία, που σχετίζονται με την παραγωγή συντακτικά πολύπλοκων και γραμματικά ορθών εκφωνήσεων. Συγκρίθηκε η ομάδα αυτή με την ομάδα ελέγχου και διαπιστώθηκε ότι, όντως, η ομάδα των συμμετεχόντων με μη ρέουσα αφασία είχε χειρότερη επίδοση, από ότι τα υγιή άτομα. Ωστόσο, υπάρχουν ελάχιστες έρευνες που ασχολήθηκαν με το συγκεκριμένο θέμα, επομένως είναι απαραίτητο να υπάρξουν περισσότερες.
Keywords: Αφασία; Μη ρέουσα αφασία; (Ημι)αυθόρμητος λόγος; Κοινή Νεοελληνική Γλώσσα; Αφασία Broca; Aphasia; Non-flowing aphasia; (Semi) spontaneous speech; Common Modern Greek Language; Broca aphasia