Καταγραφή των διακριτικών και των συμπλεγμάτων στα σύγχρονα ευρωπαϊκά αλφάβητα - Κυριάκου, Κασσιανή (Τμήμα Πολυμέσων και Γραφικών Τεχνών, Σχολή Εφαρμοσμένων Τεχνών και Επικοινωνίας, Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου, 2014)
Η παρούσα πτυχιακή εστιάζεται στη μελέτη και καταγραφή των διακριτικών και των συμπλεγμάτων στα σύγχρονα ευρωπαϊκά αλφάβητα. Στην υφιστάμενη βιβλιογραφία διαπιστώνεται ότι, τόσο τα διακριτικά όσο και τα συμπλέγματα όλων των ευρωπαϊκών χωρών δεν βρίσκονται συγκεντρωμένα σε ένα ξεχωριστό επιστημονικό κεφάλαιο. Ο σκοπός της ερευνητικής αυτής εργασίας ήταν η συγκέντρωση και η καταλογογράφηση των διακριτικών και των συμπλεγμάτων, για διευκόλυνση της επιστημονικής μελέτης από τους ενδιαφερόμενους μελετητές. Παράλληλα, έγινε μια σύντομη αναφορά στην ιστορία των ευρωπαϊκών αλφαβήτων, αφού πρώτα ορίστηκε η έννοια "αλφάβητο" και "σύγχρονο ευρωπαϊκό αλφάβητο". Στη συνέχεια επισημάνθηκαν τα αφετηριακά αλφάβητα (ελληνικό, λατινικό και κυριλλικό), τα οποία αποτέλεσαν τη βάση για τη διαμόρφωση και την εξέλιξη των σύγχρονων ευρωπαϊκών αλφαβήτων. Για την επίτευξη του σκοπού της μελέτης, συλλέχθηκαν δεδομένα και πληροφορίες από τη διεθνή, την ελληνική βιβλιογραφία και από ιστοσελίδες. Ακολούθως έγινε συλλογή, καταγραφή, ταξινόμηση και κατηγοριοποίηση των συμπλεγμάτων και των διακριτικών. Τα συμπεράσματα που προκύπτουν από την έρευνα είναι ότι τα διακριτικά και τα συμπλέγματα που διαθέτουν οι περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες είναι αναγκαία και πρέπει να χρησιμοποιούνται από τους χρήστες. Συγκεκριμένα, τα διακριτικά καθορίζουν την προφορά των γραμμάτων και κατ’ επέκταση των λέξεων, ενώ τα συμπλέγματα είναι καλλιτεχνικές ενώσεις γραμμάτων που δημιουργήθηκαν από ειδικούς, για να εξοικονομείται χώρος να εξυπηρετούνται διάφοροι καλλιτεχνικοί σκοποί μέσα στα κείμενα και ταυτόχρονα να επιλύουν τυπογραφικά προβλήματα.
Keywords: Aλφάβητα; Σύγχρονα ευρωπαϊκά αλφάβητα; Διακριτικά; Συμπλέγματα