Επανάληψη προτάσεων σε παιδιά τυπικής ανάπτυξης ηλικίας 7;0-7;11 ετών - Ταλιαδώρου, Άννα (Τμήμα Επιστημών Αποκατάστασης, Σχολή Επιστημών Υγείας, Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου, 2018)
Η παρούσα πτυχιακή εργασία έχει σαν αντικείμενο της, την εξέταση μιας ομάδας παιδιών τυπικής ανάπτυξης, φυσικών ομιλητών της Κυπριακής Ελληνικής Γλώσσας στο εργαλείο επανάληψης προτάσεων LITMUS- SRep. Οι συμμετέχοντες της έρευνας ήταν 5 αγόρια και 5 κορίτσια, ηλικίας εύρους 7-7;11 ετών. Σκοπός της έρευνας υπήρξε η σύγκριση της επίδοσης του εργαλείου στις δύο αποδόσεις του, στην Κυπριακή Ελληνική απόδοση και στην Κοινή Νέα Ελληνική απόδοση. Για την καταγραφή των αποτελεσμάτων εξετάστηκε κατά πόσο τα δημογραφικά στοιχεία, τα οποία είναι η ηλικία, το φύλο και το μορφωτικό επίπεδο της μητέρας, καθώς και τα υπόλοιπα τρία εργαλεία όπου χορηγήθηκαν στα παιδιά, επηρεάζουν την επίδοση τους στις τρεις φάσεις βαθμολόγησης του εργαλείου. Η πρώτη φάση χαρακτηρίζεται ως «Ακριβής Επανάληψη Πρότασης», η δεύτερη ως «Ακριβής Επανάληψη Συντακτικής Δομής» και η τρίτη ως «Σωστή Συντακτική Δομή». Τα ευρήματα, έδειξαν ότι οι επιδόσεις των συμμετεχόντων στα δύο εργαλεία επανάληψης προτάσεων είχαν αρκετές διαφορές, με τις επιδόσεις στην Κυπριακή Ελληνική απόδοση του εργαλείου να είναι ψηλότερες. Με την καινοτομία της συγκεκριμένης έρευνας, πολύ σημαντικό είναι ότι γίνονται γνωστά τα πρώτα ευρήματα που αφορούν την Κυπριακή Ελληνική Γλώσσα στο συγκεκριμένο εργαλείο.
Keywords: Εργαλείο Επανάληψης Προτάσεων; LITMUS-SRep; Κυπριακή Ελληνική; Κοινή Νέα Ελληνική; Παιδιά Τυπικής Ανάπτυξης