Η θεατρική αφίσα στην Κύπρο : αρχειοθέτηση ψηφιακού αρχείου θεατρικών αφισών - Παύλου, Κάλια (Τμήμα Πολυμέσων και Γραφικών Τεχνών, Σχολή Καλών και Εφαρμοσμένων Τεχνών, Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου, 2016)
Λαμβάνοντας υπόψη των τεράστιο αριθμό θεατρικών αφισών που υπάρχει στην Κύπρο, την απουσία ενός αρμόδιου φορέα, και το κενό σε θέματα αρχειοθέτησης υλικού οπτικής επικοινωνίας, τέθηκε το ζήτημα μιας προσπάθειας ψηφιοποίησης και αρχειοθέτησης. Στόχος της παρούσας εργασίας ήταν η συλλογή και αρχειοθέτηση ενός μέρους αφισών που αφορούν το Θεατρικό Οργανισμό Κύπρου, και συγκεκριμένα όσες αφίσες αναφέρονται στην Κεντρική Σκηνή από το 1971 μέχρι σήμερα. Για την επίτευξη αυτού του εγχειρήματος, κρίθηκε καταρχάς σκόπιμο σε πρώτη φάση η βιβλιογραφική ανασκόπηση του θέματος. Σε επόμενο στάδιο αφού μελετήθηκε η έννοια της αρχειοθέτησης προχώρησα στην ψηφιοποίηση και υλοποίηση του διαδικτυακού θεατρικού αρχείου. Πρωταρχικό μέλημα αποτέλεσε η πληροφόρηση για τις αφίσες του θεάτρου όπως και μια προσπάθεια γραφιστικής προσέγγισης ενός τέτοιου αρχείου. Με το τέλος της πτυχιακής μου εργασίας πέτυχα την ολοκλήρωση ενός δείγματος αρχείου θεατρικής αφίσας, το οποίο τέθηκε υπό αξιολόγηση με σκοπό την μεταγενέστερη προέκταση και προώθηση του, καθώς και εισηγήσεις για μελλοντικές διορθώσεις.
Keywords: Θεατρικές αφίσες; Αρχειοθέτηση αφισών; Θεατρικός Οργανισμός Κύπρου; Βιβλιογραφική ανασκόπηση