Πολιτισμική Προσαρμογή και Αξιοπιστία του Εργαλείου Αξιολόγησης Εκφοβισμού "Bullying in Nursing Education Questionnaire" σε Φοιτητές Νοσηλευτικής Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης - Καλαφάτη, Μαρία; Νιέρη, Αλεξάνδρα-Σταυρούλα; Δέδε, Μαρία-Νίκη; Τζιαφέρη, Στυλιανή; Καρανικόλα, Μαρία; Μπουζίκα, Μερόπη; Δρούζα, Χρυσούλα (My University, 2019)
Εισαγωγή: Ο εκφοβισμός είναι φαινόμενο που παρατηρείται στους φοιτητές νοσηλευτικής και φαίνεται να έχει αρνητικές επιδράσεις τόσο στη σωματική όσο και στην ψυχική τους υγεία. Σκοπός: Η πολιτισμική προσαρμογή του ερωτηματολογίου “Bullying in Nursing Education Questionnaire (BNEQ)” στην ελληνική γλώσσα και η αξιολόγηση της αξιοπιστίας του, σε Έλληνες Φοιτητές Νοσηλευτικής, Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης (ΕΦΠΕ). Υλικός και Μέθοδος: Πραγματοποιήθηκε μεθοδολογική, προοπτική, ποσοτική περιγραφική μελέτη συσχετίσεων σε δείγμα ευκολίας 25 ΕΦΠΕ (n=25). Το BNEQ μεταφράστηκε από την αγγλική στην ελληνική γλώσσα και αντίστροφα και πραγματοποιήθηκε πολιτισμική προσαρμογή του. Εφαρμόστηκε έλεγχος αξιοπιστίας εσωτερικής συνοχής (Cronbach’s α), και έλεγχος αξιοπιστίας δοκιμασίας-επαναδοκιμασίας (test-retest, Wilcoxon, συντελεστής Spearman), σε επίπεδο στατιστικής σημαντικότητας α=0,05 (SPSSver24.0). Αποτελέσματα: Ο συντελεστής Cronbach alpha βρέθηκε ίσος με 0,96. Όλες οι ερωτήσεις συσχετίσθηκαν στατιστικά σημαντικά (p<0,05), με εξαίρεση τις εξής: «Φωνές ουρλιαχτά προς εσάς από…», «Ακατάλληλη, προσβλητική, αγενής, εχθρική συμπεριφορά προς εσάς από…», «Διάδοση κακόβουλων φημών ή κουτσομπολιών σε βάρος σας από…», «Ύβρεις ή κατάρες προς το άτομό σας από ασθενή», «Αρνητικά ή απαξιωτικά σχόλια σχετικά με την επιλογή τού να γίνει κάποιος νοσηλευτής από…» και «Αίσθηση ότι σας αγνοούν ή ότι σας απομονώνουν από…». O έλεγχος Wilcoxon έδειξε ότι δεν υπήρχε στατιστικά σημαντική διαφορά (p>0,05) μεταξύ πρώτης και δεύτερης μέτρησης, με εξαίρεση τις ερωτήσεις «Φωνές, ουρλιαχτά προς εσάς από…», «Ακατάλληλη, προσβλητική, αγενής, εχθρική συμπεριφορά προς εσάς από…», «Υποτιμητική ή ταπεινωτική συμπεριφορά προς το άτομό σας από…» και «Αρνητικά ή απαξιωτικά σχόλια σχετικά με την επιλογή τού να γίνει κάποιος νοσηλευτής από…». Συμπεράσματα: Τα πιλοτικά δεδομένα φαίνεται να υποστηρίζουν την αξιοπιστία του ερωτηματολογίου BNEQ στην ελληνική γλώσσα. Ωστόσο θα πρέπει να επιβεβαιωθούν σε μεγαλύτερο δείγμα.
Cultural adaptation and reliability of “bullying in nursing education questionnaire” in nursing university students
Keywords: Αξιοπιστία; Ερωτηματολόγιο BNEQ; Εκφοβισμός; Νοσηλευτική σχολή; Φοιτητές