Ο οίκτος και ο φόβος στο έργο του Αριστοτέλη - Κουμίδου, Ανδρούλλα (My University, 2024)
Μια από τις πιο ενδιαφέρουσες πτυχές του αριστοτελικού έργου αφορά στην ανάλυση των συναισθημάτων του ελέους και του φόβου, όπως αυτή παρουσιάζεται στα έργα του Ποιητική και Ρητορική. Η παρούσα εργασία επιδιώκει να εξετάσει τις θέσεις του Αριστοτέλη για τούτα τα συναισθήματα, που κατέχουν κεντρικό ρόλο στον ηθικό βίο, αλλά και στην πρόσληψη της τραγωδίας. Μέσα από την ανάλυση των θέσεων του Αριστοτέλη και του συσχετισμού τους με προσεγγίσεις σύγχρονων φιλοσόφων, επιδιώκεται η κατανόηση του ρόλου των συναισθημάτων στην ηθική του θεωρία και στην αντίληψή του για την ανθρώπινη φύση, καθώς και η ανάδειξη της σημασίας τους στη σύγχρονη συζήτηση για το ρόλο των συναισθημάτων στην Αισθητική. Στο πρώτο κεφάλαιο της εργασίας, εξετάζονται οι θέσεις του Αριστοτέλη για το ρόλο των συναισθημάτων στον ηθικό βίο, με επικέντρωση στους τρόπους με τους οποίους τα συναισθήματα που προκαλεί η τραγωδία διαμορφώνουν την ηθική αντίληψη των θεατών. Το δεύτερο κεφάλαιο της εργασίας αναλύει τα συναισθήματα του οίκτου και του φόβου και παρουσιάζει τη μεταξύ τους σχέση. Το τρίτο κεφάλαιο αναλύει τη φύση του συναισθήματος του φόβου και του ρόλου του στον ηθικό βίο, ενώ το τέταρτο κεφάλαιο εξετάζει σύγχρονες προσεγγίσεις των δύο συναισθημάτων, με έμφαση στο έργο της Αμερικανίδας φιλοσόφου Martha Nussbaum. Στο τέταρτο και τελευταίο κεφάλαιο, η μελέτη επικεντρώνεται στο ρόλο των συναισθημάτων του οίκτου και του φόβου στην επιτέλεση της κάθαρσης, όπως αυτή προκύπτει από την εμπλοκή μας με την τραγωδία. Εξετάζοντας τις θέσεις του Αριστοτέλη για την πλοκή, τους χαρακτήρες και τη δομή του αφηγηματικού κειμένου, επιχειρείται η κατανόηση του τρόπου με τον οποίο η πρόκληση αυτών των οδυνηρών συναισθημάτων συμβάλλει στην αισθητική και ηθική αξία του έργου, αλλά και στην ανάπτυξη μιας ηθικής στάσης ζωής.
Keywords: Αριστοτέλης; φόβος; οίκτος; κάθαρση; τραγωδία; Aristotle; tragedy; katharsis; pity; fear