Τέχνες και Λογοκρισία στην Ελλάδα της Μεταπολίτευσης - Χαραλάμπους, Σαβίνα (My University, 2023)
Παρότι είναι κοινός τόπος ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να δίνει και να λαμβάνει ελεύθερα πληροφορίες, δεν υπάρχει έθνος στον κόσμο όπου να υπάρχει πλήρης ελευθερία έκφρασης (είτε είναι προφορική είτε γραπτή). Αντίθετα, κάθε έθνος έχει το δικό του σύνολο νόμων προστασίας των ατόμων από πρακτικές όπως η συκοφαντία, η δυσφήμιση, η προσβολή θρησκευτικών πεποιθήσεων, η υπονόμευση του πολιτεύματος, η παιδική πορνογραφία, η ρητορική μίσους κ.λπ. Η παρούσα εργασία επικεντρώνεται στο φαινόμενο της λογοκρισίας των τεχνών και σε περιπτώσεις λογοκρισίας στην ελληνική τέχνη. Αρχικά, εξετάζονται ορισμένα θεωρητικά ερωτήματα γύρω από το φαινόμενο της λογοκρισίας, ενώ χρησιμοποιείται η μελέτη περιπτώσεων λογοκρισίας στην ελληνική τέχνη ως οδηγός για την κατανόηση του φαινομένου σε ένα ευρύτερο πλαίσιο.
Keywords: καλλιτεχνική λογοκρισία; λογοκρισία; ελληνική τέχνη; κοινωνικοϊστορικό πλαίσιο