Η αναπαράσταση του πολέμου Χαμάς-Ισραήλ μέσα από εικόνες τεχνητής νοημοσύνης : ποιοτική ανάλυση με τη μέθοδο της επισημείωσης εικόνας - Γρηγορίου, Στυλιανός (My University, 2025)
Η τεχνητή νοημοσύνη αποτελεί πλέον αναπόσπαστο εργαλείο της καθημερινότητας και έχει αρχίσει να εφαρμόζεται ευρέως και στον τομέα της ενημέρωσης. Πολλές φορές η παραγωγή ενημερωτικού υλικού από εργαλεία τεχνητής νοημοσύνης μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως μέσο παραπληροφόρησης και πρόκλησης θετικής ή αρνητικής επιρροής στη κοινή γνώμη για κάποιο γεγονός. Η κάλυψη του πολέμου που ξέσπασε μεταξύ Χαμάς και Ισραήλ τον Οκτώμβριο 2023 έχει συνδεθεί με την παραγωγή ειδήσεων μέσω τεχνητής νοημοσύνης. Η παρούσα πτυχιακή εργασία εστιάζει στην ποιοτική ανάλυση των εικόνων που δημιουργούνται από εργαλεία τεχνητής νοημοσύνης και αφορούν τον πόλεμο Χαμάς-Ισραήλ. Για την ανάλυση χρησιμοποιήθηκε ένα σύνολο εικόνων που περιλαμβάνει τόσο πραγματικές εικόνες, δημοσιευμένες από ειδησεογραφικούς οργανισμούς, όσο και εικόνες που δημιουργήθηκαν από εργαλεία τεχνητής νοημοσύνης. Μέσω της μεθόδου επισημείωσης εικόνας, εξετάστηκαν διάφορες κοινωνικές προκαταλήψεις, σύμβολα και οπτικά χαρακτηριστικά σε εικόνες τεχνητής νοημοσύνης. Τα αποτελέσματα αποδεικνύουν ότι το οπτικό περιεχόμενο των παραγόμενων εικόνων δεν έχει σημαντικές αποκλίσεις από το αντίστοιχο των πραγματικών εικόνων.
Keywords: Εικόνες τεχνητής νοημοσύνης; παραγωγή ειδήσεων; πόλεμος Χαμάς-Ισραήλ; ποιοτική ανάλυση; επισημείωση εικόνας; AI-generated images; News production; Hamas-Israel war; qualitative analysis; Image annotation