Πώς αλλάζει η σεξουαλική ζωή και η αυτοεικόνα της γυναίκας μετά από μαστεκτομή - Παναγή, Μαριλένα (Τμήμα Νοσηλευτικής, Σχολή Επιστημών Υγείας, Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου, 2014)
Εισαγωγή: Η κακοήθεια του μαστού είναι ένα σημαντικό πρόβλημα υγείας που έρχεται αντιμέτωπο με πολλούς ανθρώπους σήμερα. Η συγκεκριμένη πτυχιακή εργασία, βασίζεται στην κακοήθεια του μαστού και στην αλλαγή της αυτοεικόνας και της σεξουαλικής ζωής της γυναίκας μετά τη μαστεκτομή. Οι ψυχολογικές και κοινωνικές επιπτώσεις που αντιμετωπίζουν οι γυναίκες μετά τη μαστεκτομή ποικίλλουν. Η μαστεκτομή φέρει στη ζωή της γυναίκας πάρα πολλές αλλαγές, κυρίως την αλλαγή του σωματικού ειδώλου και τη διαταραχή της ψυχοσεξουαλικότητας. Σκοπός: Η παρούσα πτυχιακή εργασία, έχει σκοπό να διερευνήσει το πώς αλλάζει η αυτοεικόνα και η σεξουαλική ζωή της γυναίκας μετά από μαστεκτομή. Επίσης, στοχεύευει στο να διαπιστώσει τον αντίκτυπο που έχει η μαστεκτομή στην ποιότητα ζωής της γυναίκας κυρίως σε θέματα σεξουαλικής ζωής και αυτοεικόνας καθώς και να καταγράψει τις αλλαγές αυτές και τους τρόπους με τους οποίους εκδηλώνονται. Υλικό και Μέθοδος: Γίνεται μια συστηματική ανασκόπηση της σχετικής βιβλιογραφίας, αποτελούμενη από έρευνες, επιστημονικά άρθρα και επιστημονικές μελέτες. Η μέθοδος που χρησιμοποιήθηκε ήταν η συστηματική ανασκόπηση σε σχετική διεθνής βιβλιογραφία, σε βάσεις δεδομένων όπως MEDLINE, PUBMED, GOOGLE SCHOLAR, EMBASE και CINAHL. Αποτελέσματα: Μέσα από την ανασκόπηση, διαπιστώθηκε ότι τα συνηθέστερα προβλήματα που βιώνουν οι γυναίκες μετά από μαστεκτομή είναι η μειωμένη αυτοεκτίμηση, η συναισθηματική αστάθεια, η ευερεθιστότητα, η νευρικότητα, οι προκαταλήψεις που σχετίζονται με την εικόνα του εαυτού, η κατάθλιψη, η μείωση της σεξουαλικής επιθυμίας, το αίσθημα της σεξουαλική δυσαρέσκειας και δραστηριότητας, οι δυσκολίες όπως είναι η κούραση, ο πόνος και η μείωση της αίσθησης της θηλυκότητας. Συμπεράσματα: Υπάρχει ανάγκη ενημέρωσης αυτών των γυναικών όσον αφορά τις αλλαγές που φέρει η μαστεκτομή τόσο σε σωματικό όσο και ψυχοκοινωνικό επίπεδο. Η ενημέρωση και η ένταξη της γυναίκας σε μια θεραπευτική ομάδα, μπορεί να την βοηθήσει να αντιμετωπίσει καλύτερα τις ανεπιθύμητες αλλαγές που έχει η μαστεκτομή. Η γυναίκα μπορεί να μοιραστεί συναισθήματα και σκέψεις με άλλες γυναίκες που βιώνουν ακριβώς την ίδια κατάσταση, έχοντας ως αποτέλεσμα την ευκολότερη προσαρμογή στη νέα κατάσταση. Επίσης, η ενημέρωση και η στήριξη των οικογενειών, των φίλων και των συγγενών της γυναίκας μπορεί να αποτελέσει θεραπευτικό παράγοντα στη βελτίωση της ποιότητας ζωής της μετά τη μαστεκτομή.
Keywords: Μαστεκτομή; Καρκίνος του μαστού; Αυτοεικόνα και μαστεκτομή; Επιδράσεις μαστεκτομής; Σεξουαλικότητα και μαστεκτομή