Απομάκρυνση μεγάλων συγκεντρώσεων φωσφόρου από απόβλητα χρησιμοποιώντας διαπυρωμένα τσόφλια αυγών και η σύνθεση brushite ως τελικό προϊόν - Παναγιώτου, Ευαγγελία (Τμήμα Επιστήμης και Τεχνολογίας Περιβάλλοντος, Σχολή Γεωτεχνικών Επιστημών και Διαχείρισης Περιβάλλοντος, Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου, 2017)
Σκοπός αυτής της μελέτης ήταν η διερεύνηση της δυνατότητας των διαπυρωμένων τσοφλιών αυγού για την απομάκρυνση υψηλής συγκέντρωσης φωσφόρου από συνθετικά μέσα και από απόβλητα και ο προσδιορισμός των βέλτιστων συνθηκών (θερμοκρασία διαπύρωσης, μέγεθος σωματιδίων, επίδραση άλλων ιόντων, θερμοκρασία όπως επίσης ο χρόνος και η συγκέντρωση προσροφητικού υλικού). Επιπλέον, για να επισημανθούν οι ενώσεις που σχηματίζονται μετά την προσρόφηση φωσφόρου σε διαπυρωμένα τσόφλια αυγών και να επισημανθούν οι μηχανισμοί προσρόφησης. Τα αποτελέσματα κατέδειξαν ότι η παρουσία των νιτρικών και αμμωνιακών ιόντων όχι μόνο δεν επιδρούν αρνητικά, αλλά ενισχύουν τη μείωση του φωσφόρου, ενώ η παρουσία οξικού οξέος καθυστερεί τη μείωση του. Επιπλέον, ανάμεσα στις συνθήκες που μελετήθηκαν στη παρούσα πτυχιακή, το βέλτιστο μέγεθος σωματιδίων είναι μικρότερο από 1 mm, η βέλτιστη θερμοκρασία διαπύρωσης είναι 900 °C, η βέλτιστη θερμοκρασία για προσρόφηση φωσφόρου είναι 33 °C, η βέλτιστη συγκέντρωση προσροφητικού υλικού είναι 50 g/L και ο βέλτιστος χρόνος για την μέγιστη αφαίρεση του φωσφόρου είναι 24 ώρες. Επιπλέον, η χρήση μικτής καλλιέργειας η οποία συμπεριλαμβάνει Acidocella χρησιμοποιείται για τη μείωση του σιδήρου μέσω της κατανάλωσης οργανικού. Οι μηχανισμοί προσρόφησης χαρακτηρίζονται καλύτερα από την ισόθερμη Freundlich. Μέσω της επεξεργασίας των αποβλήτων και της προσρόφησης φωσφόρου στα διαπυρωμένα τσόφλια αυγών, αποδεικνύεται μέσω μετρήσεων XRD ότι παράγεται το Brushite.
Keywords: Φώσφορος; Διαπυρωμένα τσόφλια αυγών; Προσρόφηση; Προϊόντα υψηλής αξίας; Brushite; Adsorption; Phosphate; High value products