Η χρήση των φυσικών περιορισμών στους ηλικιωμένους με άνοια - Ερμολάου, Αναστασία (Department of Nursing, Faculty of Health Sciences, Cyprus University of Technology, 2020)
Εισαγωγή: Η άνοια είναι ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα της δημόσιας υγείας, αφού επηρεάζει την ποιότητα ζωής των ατόμων που πάσχουν από αυτήν αλλά και τις καθημερινές τους δραστηριότητες. Κυρία ανησυχία των φροντιστών, των ατόμων που πάσχουν με άνοια είναι η χρήση των φυσικών περιορισμών για την συγκράτηση των ασθενών αυτών, ο περιορισμός περιλαμβάνει οποιοδήποτε μετρό επηρεάζει την ελευθερία κίνησης ενός ατόμου. Κύριος λόγος για την χρήση φυσικών περιορισμών είναι η πρόληψη των πτώσεων. Επιπρόσθετα οι φυσικοί περιορισμοί μπορεί να έχουν αρνητικές επιπτώσεις. Επιπλέον η χρήση της τεχνολογίας επιτήρησης μπορεί να θεωρηθεί ως εναλλακτική λύση έναντι των φυσικών περιορισμών στους ασθενείς με άνοια, αυξάνοντας έτσι την ελευθερία κινήσεων τους. Σκοπός: σκοπός της παρούσας συστηματικής ανασκόπησης υπήρξε η διερεύνηση των παραγόντων που οδηγούν στης φυσική συγκράτηση, ως παράγοντας κινδύνου μαζί με τις πτώσεις στους ηλικιωμένους ασθενείς με άνοια. Υλικό και μέγεθος: Η μέθοδος που χρησιμοποιήθηκε ήταν η αναζήτηση των άρθρων η οποία έγινε στις ηλεκτρονικές βάσεις δεδομένων PsycINFO, Pubmed και Scopus. Η αναζήτηση οδήγησε στην αρχική επιλογή 312 Άρθρων. Από αυτά επιλέχτηκαν 10 άρθρα με βάση τα κριτήρια εισόδου που καθορίστηκαν: άρθρα δημοσιευμένα την τελευταία δεκαετία, από το 2011 μέχρι το 2020, άρθρα δημοσιευμένα στα αγγλικά ή στα γερμανικά. Αποτελέσματα: οι φυσικοί περιορισμοί είναι ένας παράγοντας κινδύνου για την εμφάνιση δυσμενών καταστάσεων στην υγεία των ηλικιωμένων ασθενών, οι οποίοι είναι αντιμέτωποι με τέτοιες συγκρατήσεις. Οι φυσικοί περιορισμοί μπορούν να προκαλέσουν απώλεια της μυϊκής δύναμης με συνέπεια την αύξηση των πτώσεων. Συμπεράσματα: οι φυσικοί περιορισμοί συμβάλλουν στην δημιουργία αρκετών προβλημάτων στους ασθενείς. Χρειάζεται να μειωθεί η χρήση τους βρίσκοντας λύσεις οι οποίες να μην έχουν αρκετά αρνητικές συνέπιες στους ασθενείς. Επιπρόσθετα πρέπει να διερευνηθεί η χρήση της τεχνολογίας και της φαρμακευτικής αγωγής αλλά και των προγραμμάτων εκπαίδευσης των νοσηλευτών για την μείωση των φυσικών περιορισμών. Λέξεις- κλειδιά: Oι λέξεις κλειδιά που χρησιμοποιήθηκαν ήταν: Dementia or Alzheimer’s or memory loss and “physical Immobilization” or “manual restraint” or “physical methods” or “physical intervention” or seclusion or restraint or handcuffs or ropes or chains or straps or straitjackets and “emergency department” or “emergency room” or “emergency ward” or nursing home” καθώς και συνδυασμό τους με τις εντολές AND και OR.
Keywords: Άνοια; Φυσικός περιορισμός; Dementia; Alzheimer; Memory loss; Physical Immobilization; Manual restrain; Physical methods