Ποιά η αξία της σημειωτικής γιά τους προπτυχιακούς φοιτητές σχεδιασμού και ποια είναι η αντίληψη τους για αυτή; - Κωνσταντίνου, Ελένη (Τμήμα Πολυμέσων και Γραφικών Τεχνών,Σχολή Καλών και Εφαρμοσμένων Τεχνών,Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου, 2013)
Η παρούσα πτυχιακή έρευνα ασχολήθηκε με την γνώμη των προπτυχιακών φοιτητών σχεδιασμού για την σημειωτική θεωρία και τη σχέση της με την γραφιστική. Ξεκινώντας αυτή την έρευνα έγινε κάποια βιβλιογραφική ανασκόπηση, δηλαδή το τι είναι γενικότερα η σημειωτική θεωρία και τι χαρακτηριστικά έχει. Από ποιους δημιουργήθηκε και ποιοι ήταν, τι είπαν για την σημειωτική και πως την χρησιμοποιούν, για πιο σκοπό είναι η σημειωτική και γενικότερα σε τι βοηθάει. Επίσης έγινε και μια βιβλιογραφική ανασκόπηση για το ποια σχέση έχει η σημειωτική με τη γραφιστική. Κατά πόσο βοηθάει αυτό το τομέα και με ποιο τρόπο εμπλέκετε. Σε αυτή την έρευνα το κύριο ενδιαφέρον ήταν να μάθουμε κατά πόσο οι προπτυχιακοί φοιτητές σχεδιασμού γνωρίζουν τι είναι η σημειωτική θεωρία και ποια η αξία της για αυτούς ως σχεδιαστές. Στην συνέχεια πραγματοποιήθηκαν κάποιες συνεντεύξεις με προπτυχιακούς φοιτητές σχεδιασμού χρησιμοποιώντας την μεθοδολογία της φαινομενογραφιας. Επειδή το κύριο ενδιαφέρον της έρευνας ήταν το εύρος των απαντήσεων, γι’αυτο μαζεύτηκαν όλα τα δεδομένα μαζί και αναλύθηκαν. Τέλος λαμβάνοντας υπόψιν την ανάλυση που έγινε στα δεδομένα, βγήκαν κάποια συμπεράσματα για τους προπτυχιακούς φοιτητές σχεδιασμού, όπως γενικότερα όλοι σε ένα βαθμό γνωρίζουν τι είναι η σημειωτική θεωρία και ότι είναι σημαντική για τους ίδιους όπως και για το κλάδο τους. Επίσης χρησιμοποιούν την σημειωτική στις γραφιστικές τους δουλειές γιατί τους βοηθάει να κάνουν ποιο καλύτερες και πιο δημιουργικές εργασίες. Αν και μερικοί είναι μπερδεμένοι λόγο του ότι και η ίδια η θεωρία της σημειωτικής δεν είναι εντελώς ξεκάθαρη και κατανοητή
Keywords: Methodology; Semiotics