Εφαρμογές επίγειας, εναέριας και δορυφορικής τηλεπισκόπησης για την ανίχνευση της ασθένειας του περονόσπορου σε καλλιέργειες πατάτας - Ττίγκη, Ειρήνη (My University, 2021)
Στη παρούσα μελέτη αρχικά περιγράφεται η έννοια της τηλεπισκόπησης καθώς και η συμπεριφορά της ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας όταν αλληλεπιδρά με την ατμόσφαιρα και την ύλη. Στη συνέχεια αναφέρεται η σημαντικότητά της τηλεπισκόπησης στο τομέα της γεωργίας ενώ περιγράφονται οι τρεις μέθοδοι τηλεπισκόπησης, η επίγεια, η εναέρια, και η δορυφορική τηλεπισκόπηση που εφαρμόζονται στο τομέα της γεωργίας. Ακολούθως επισημαίνεται η σημαντικότητα της καλλιέργειας της πατάτας και παρατίθενται στατιστικά στοιχεία που κατατάσσουν την καλλιέργεια αυτή ανάμεσα στις κυριότερες καλλιέργειες του νησιού, τόσο σε επίπεδο παραγωγής όσο και σε επίπεδο εξαγωγών. Στη συνέχεια περιγράφονται οι ευνοϊκές συνθήκες ανάπτυξης και η συμπτωματολογία της ασθένειας του περονόσπορου που αποτελεί την σοβαρότερη ασθένεια που πλήττει τις καλλιέργειες πατάτας αφού επιφέρει μεγάλες ζημίες τόσο σε παραγωγή όσο και σε κόστος. Για την έγκαιρη ανίχνευση και αντιμετώπιση της ασθένειας αυτής έχουν πραγματοποιηθεί έξι επιστημονικές μελέτες οι οποίες περιγράφονται αναλυτικά στη παρούσα εργασία. Οι μελέτες αφορούν την ανίχνευση της ασθένειας του περονόσπορου, χρησιμοποιώντας τις μεθόδους της επίγειας, εναέριας και δορυφορικής τηλεπισκόπησης. Στόχος των πιο πάνω επιστημονικών ερευνών ήταν η σύγκριση των τιμών ανακλαστικότητας των υγιών και προσβεβλημένων φυτών πατάτας με σκοπό να καθοριστούν τα βέλτιστα μήκη κύματος που παρέχουν αξιόπιστες πληροφορίες για την ύπαρξη της ασθένειας ώστε να μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την ανίχνευση της ασθένειας του περονόσπορου σε καλλιέργειες πατάτας. Από τα αποτελέσματα των πιο πάνω ερευνών προέκυψε ότι τα βέλτιστα μήκη κύματος για την ανίχνευση της ασθένειας του περονόσπορου ανήκουν στην περιοχή του μπλε, πράσινου, κόκκινου μήκους κύματος καθώς και στη περιοχή της κόκκινης ακμής. Όσο αφορά την αξιοπιστία των αποτελεσμάτων και οι τρεις μέθοδοι τηλεπισκόπησης παρέχουν αξιόπιστα αποτελέσματα για την ανίχνευση της ασθένειας έτσι η επιλογή της μεθόδου τηλεπισκόπησης εξαρτάται από τους διαθέσιμους πόρους και τις ανάγκες της μελέτης.
Keywords: Επίγεια τηλεπισκόπηση; Εναέρια τηλεπισκόπηση; Δορυφορική τηλεπισκόπηση; Δορυφορική τηλεπισκόπηση; Phytophtora infestans; Πατάτες; Terrestrial remote sensing; Aerial remote sensing; Satellite remote sensing; Late blight; Phytophthora infestans; Potatoes