Επίδραση των αλλαγών χρήσεων γης κατά μήκος των παράκτιων περιοχών της Κύπρου και μελέτη της διάβρωσης της ακτογραμμής στα πλαίσια της οργανωμένης διαχείρισης παράκτιων ζωνών - Παπαντωνίου, Αθανασία (Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών και Μηχανικών Γεωπληροφορικης, Σχολή Μηχανικής και Τεχνολογίας, Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου, 2014)
Η Ολοκληρωμένη Διαχείριση Παράκτιων Ζωνών είναι μια διεπιστημονική διαδικασία, ολιστικής προσέγγισης του ζητήματος της διαχείρισης των παράκτιων περιοχών, η οποία ανακύπτει από την ανάγκη αειφόρου χρήσης, ανάπτυξης και προστασίας του ευαίσθητου αυτού οικοσυστήματος. Σκοπός της παρούσας πτυχιακής εργασίας είναι η μελέτη παράκτιων ζωνών της Κύπρου και των πιέσεων που ασκούνται σε αυτές, με τη μελέτη της επίδρασης των αλλαγών χρήσεων γης στη διάβρωσης της ακτογραμμής για συγκεκριμένες περιοχές μελέτης. Αρχικά, παρουσιάζεται το θεωρητικό υπόβαθρο της εργασίας, με τον ορισμό κάποιων βασικών εννοιών και την περιγραφή του θεσμικού πλαισίου που ισχύει σε εθνικό και διεθνές επίπεδο αναφορικά με την Ολοκληρωμένη Διαχείριση Παράκτιων Ζωνών. Ακολουθεί η βιβλιογραφική ανασκόπηση στην οποία παρουσιάζονται μέθοδοι και εργαλεία λήψης αποφάσεων που έχουν χρησιμοποιηθεί από διάφορους επιστήμονες στα πλαίσια της διαχείρισης των παράκτιων ζωνών, όπως για παράδειγμα τα Γεωγραφικά Συστήματα Πληροφοριών, η δορυφορική τηλεπισκόπηση και συστήματα παρακολούθησης βίντεο. Στη συνέχεια περιγράφονται αναλυτικά τα στάδια της μεθοδολογίας που ακολουθήθηκε για την ποσοτικοποίηση του ρυθμού διάβρωσης και τη συσχέτισή του με τις μεταβολές της αστικοποίησης με τη χρήση δορυφορικής τηλεπισκόπησης σε συνδυασμό με Γεωγραφικά Συστήματα Πληροφοριών. Περιοχές μελέτης αποτέλεσαν οι περιοχές Ζύγι, Πισσούρι, Γεροσκήπου, Κόλπος Κοραλλιών και Πόλη Χρυσοχούς. Το σχετικό κεφάλαιο περιλαμβάνει πληροφορίες σχετικά με τη φυσιογνωμία των εν λόγω περιοχών, τα δορυφορικά δεδομένα που χρησιμοποιήθηκαν και την επεξεργασία που έγινε. Στα επόμενα δύο κεφάλαια ακολουθούν τα αποτελέσματα και συμπεράσματα που εξήχθησαν από τη μελέτη.
Keywords: Corrosion; Geographic Information System; Ολοκληρωμένη Διαχείριση Παράκτιων Ζωνών; Διάβρωση; Σύστημα Γεωγραφικών Πληροφοριών