Διερεύνηση των απόψεων Κυπρίων γυναικών για το δικαίωμα επιλογής του τόπου τοκετού. Μια φαινομενολογική μελέτη - Papadopoulos, Irena; Παπασταύρου, Ευριδίκη; Κούτα, Χριστιάνα; Χατζηγεωργίου, Ελένη (My University, 2012)
Εισαγωγή: O τοκετός είναι ένα από τα σημαντικότερα γεγονότα στη ζωή της γυναίκας. O τόπος τοκετού αναφέρεται ως καθοριστικός παράγοντας για να βιώσει η γυναίκα τη γέννηση του παιδιού της ως θετική εμπειρία. Σκοπός: Διερεύνηση των απόψεων των γυναικών στην Κύπρο σχετικά με το δικαίωμα της επιλογής του τόπου τοκετού. Υλικό-Μέθοδος: Ποιοτική μελέτη με τη χρήση της φαινομενολογικής προσέγγισης. Η δειγματοληψία ήταν σκόπιμη και το δείγμα αποτέλεσαν 61 γυναίκες, οι οποίες είχαν γεννήσει υγιές νεογνό τους τελευταίους 12 μήνες. Πραγματοποιήθηκαν 48 ημιδομημένες συνεντεύξεις και δύο ομάδες εστίασης (n=13). Η συλλογή δεδομένων επιτεύχθηκε μέχρι την επίτευξη εννοιολογικού κορεσμού και η ανάλυσή τους πραγματοποιήθηκε σύμφωνα με τη μέθοδο Golaizzi. Αποτελέσματα: Οι απόψεις των γυναικών κατηγοριοποιήθηκαν σε τέσσερα πυρηνικά θέματα, τα οποία αφορούσαν στα εξής: (α) τις επιλογές του τόπου τοκετού, (β) τις σχέσεις ανάμεσα στη γυναίκα και τους επαγγελματίες υγείας, (γ) την εξασφάλιση της συνέχειας στη φροντίδα και (δ) την ασφάλεια της μητέρας και του νεογνού. Η επιλογή για τοκετό στο σπίτι απορρίπτεται από το 95% (n=58) των γυναικών. Η πλειοψηφία των γυναι- κών (n=48, 79%) δήλωσε ενδιαφέρον για τη δημιουργία κέντρων τοκετού και ζήτησαν επιτακτικά να διορθωθούν οι συνθήκες στο Δημόσιο και στο Ιδιωτικό Νοσοκομείο. Συμπεράσματα: Το δικαίωμα των Κυπρίων γυναικών για επιλογή του τόπου τοκετού δε διασφαλίζεται. Η παρούσα μελέτη μπορεί να θεωρηθεί καινοτόμος για την Κύπρο, γιατί για πρώτη φορά καταγράφηκαν οι απόψεις των Κυπρίων γυναικών, σε σχέση με τη φροντίδα μητρότητας και αυτό μπορεί να αποτελέσει το έναυσμα για παρεμβάσεις βασισμένες στις τεκμηριωμένες ανάγκες των γυναικών.
An exploration of women's perceptions of their right to choose place of childbirth in Cyprus. A phenomenological study
Keywords: Τοκετός στο σπίτι; Τοκετός; Νοσηλευτική μητρότητας; Μαιευτική