Η επίδραση της Μεθόδου Φροντίδας Καγκουρό στην συναισθηματική κατάσταση της μητέρας και του νεογνού - Σβέρντλικ, Έλενα (Department of Nursing, Faculty of Health Sciences, Cyprus University of Technology, 2020)
Εισαγωγή: Η εγκυμοσύνη και ο τοκετός είναι πολύ σημαντικά γεγονότα στη ζωή μιας γυναίκας και λίγες μελέτες έχουν απευθυνθεί στις συνέπειες του άγχους για τις γυναίκες και τα βρέφη κατά τις περιόδους αυτές. Η επίπτωση όλων αυτών των αγχωτικών συμβάντων της ζωής είναι πιθανόν να προκαλέσουν και κατάθλιψη στις μητέρες μεταγεννητικά. Η Μέθοδος Φροντίδας Καγκουρό συνιστάται ως παρέμβαση για μείωση του άγχους και πρόληψη της κατάθλιψης. Σκοπός: Ο σκοπός της παρούσας συστηματικής ανασκόπησης της βιβλιογραφίας ήταν να διερευνήσει την επίδραση της Μεθόδου Φροντίδας Καγκουρό στην συναισθηματική κατάσταση των μητέρων και των νεογνών. Υλικό και Μέθοδος: Η αναζήτηση της σχετικής ελληνικής και διεθνούς βιβλιογραφίας έγινε στις βάσεις δεδομένων Pub Med, Scopus και CINAHL. Η ανασκόπηση αφορούσε άρθρα της χρονολογικής περιόδου 2015-2019. Οι λέξεις κλειδιά που χρησιμοποιήθηκαν ήταν "kangaroo care" or "skin to skin" or "kangaroo mother care" or "skin-to-skin" or "chest-to-chest" or "skin contact" AND psychology or psychological or "mental health" or depression or anxiety or stress or emotion or worry AND postnatal or "after birth". Αποτελέσματα: Η αναζήτηση κατέληξε στην επιλογή 6 μελετών που πληρούσαν τα προκαθορισμένα κριτήρια. Μέσα από την ανασκόπηση της βιβλιογραφίας διαπιστώθηκε ότι η μέθοδος φροντίδας καγκουρό είναι μια αποτελεσματική μέθοδος για την μείωση και τον έλεγχο του μητρικού και βρεφικού άγχους και για την πρόληψη και την μείωση της κατάθλιψης. Συμπεράσματα: Είναι πολύ σημαντικό οι μαίες και οι παιδιατρικοί νοσηλευτές να εντάξουν την μέθοδο φροντίδας καγκουρό στην πρακτική και την ρουτίνα των τμημάτων. Απαραίτητη θα ήταν και η εκπαίδευση των μητέρων σχετικά με την μέθοδο αυτή και την παρότρυνσή τους στο να την εντάξουν στην καθημερινή φροντίδα των νεογνών, ακόμη και εκτός του ενδονοσοκομειακού χώρου.
Keywords: Επιλόχεια κατάθλιψη; Μέθοδος φροντίδας καγκουρό; Δέρμα με δέρμα επαφή; Άγχος; Στρες; Νεογνό; Postpartum depression; Kangaroo Mother Care Method; Skin to skin contact; Stress; Anxiety; Neonate