Αξιολόγηση γνώσης, στάσης και πρακτικής των νοσηλευτών σχετικά με την λοίμωξη από τον ιό HPV και το εμβόλιο - Χατζηγιαννακού, Νικολέττα (Department of Nursing, Faculty of Health Sciences, Cyprus University of Technology, 2020)
Εισαγωγή: Ο ιός των ανθρώπινων θηλωμάτων (HPV) είναι μία από τις πιο συχνές σεξουαλικά μεταδιδόμενες λοιμώξεις. Η λοίμωξη από των ιό εμφανίζεται σε γυναίκες όλων των ηλικιών. Οι τύποι HPV των γεννητικών οργάνων έχουν ταξινομηθεί ως υψηλού κινδύνου, κυρίως τύποι 16 και 18 , γεγονός που αντανακλά τον πιθανό κίνδυνο πρόκλησης κακοήθων αλλοιώσεων. Η επίμονη μόλυνση του τραχήλου της μήτρας αποτελεί προϋπόθεση για την ανάπτυξη της νεοπλασίας και του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας. Ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας αποτελεί των δεύτερο συχνότερο καρκίνο στις γυναίκες. Ο Σκοπός της παρούσας ανασκόπησης είναι η αξιολόγηση της γνώσης, της στάσης και της πρακτικής των νοσηλευτών σχετικά με την λοίμωξη από τον ιό HPV και το εμβόλιο. Υλικό και μέθοδος: Για την αναζήτηση της σχετικής βιβλιογραφίας χρησιμοποιήθηκαν οι βάσεις δεδομένων Pubmed και Chinahl. Οι λέξεις κλειδιά που χρησιμοποιήθηκαν ήταν οι παρακάτω: ("hpv vaccine" or "hpv vaccination" or "human papillomavirus vaccine")) AND ("cervical cancer" or "cervical malignancy" or "cervical carcinoma" or "cervix cancer")) AND (intervention or strategies or program or "best practices" or Knowledge or perception or opinion or beliefs)) AND (nurse[Title] OR nurses[Title] OR nursing[Title]) Αποτελέσματα: Η αναζήτηση κατέληξε σε 11 μελέτες κατά την περίοδο του 2010-2019. Μέσω αυτών τον μελετών μπορούμε να δούμε την έλλειψη γνώσης που υπάρχει ανάμεσα στους επαγγελματίες υγείας αλλά και φοιτητές νοσηλευτικής σχετικά με τις γνώσεις, στάσεις αλλά και πρακτικές που αφορούν τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας και τα εμβόλια. Συμπέρασμα: Το ζήτημα του ιού HPV και ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας είναι ένας σημαντικός παράγοντας σχετικά με την υγεία του γυναικείου πληθυσμού ανά τον κόσμο. Καλό θα ήταν να υπάρχει επαρκής πληροφόρηση στα σχολεία και επαρκής πρακτική στους επαγγελματίες υγείας σχετικά με την πρόληψη του καρκίνου για αποφυγή της εξάπλωσης του ιού.
Keywords: HPV; Καρκίνος του τραχήλου της μήτρας; Ιός ανθρώπινων θηλωμάτων; HPV; Cervical Cancer; Human Papillomavirus