Βελτιστοποίηση διαχείρισης γέφυρων με την χρήση γενετικών αλγόριθμων - Βαρνάβα, Ραφαέλλα (Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών και Μηχανικών Γεωπληροφορικής, Σχολή Μηχανικής και Τεχνολογίας, Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου, 2016)
Σκοπός της εργασίας είναι να δείξει πως με την σωστή ολοκληρωμένη διαχείριση της γέφυρας σε όλο τον χρόνο ζωής της μπορείς να πετύχεις αύξηση του χρόνου ζωής της και της απόδοσης της, με οικονομικά συμφέροντα τρόπο. Με την βοήθεια των γενετικών αλγόριθμων μπορεί να βρεθεί ο βέλτιστος σχεδιασμός τόσο για την κατασκευή αλλά και τη διαχείριση της γέφυρας κατά την διάρκεια όλου του κύκλου ζωής της. Με τους αλγόριθμους βελτιστοποίησης με πολλαπλά κριτήρια, μπορεί να βρεθεί λύση η οποία λαμβάνει υπόψη τους διάφορους παράγοντες που επηρεάζουν την γέφυρα και να καταστίσουν την λύση ως βέλτιστη. Ιδιαίτερη σημασία στην παρούσα εργασία δίνεται στην παραμόρφωση που παρουσιάζεται σε μια γέφυρα από οπλισμένο σκυρόδεμα κατά τη διάρκεια ζωής της. Συγκεκριμένα μελετούνται διάφορα είδη συντήρησης, συμπεριλαμβανομένου της προληπτικής, ώστε να βρεθεί το βέλτιστό σύστημα διαχείρισης της ζωής μιας γέφυρας λαμβάνοντας υπόψη και το κόστος.
Keywords: Γενετικοί αλγόριθμοι; Γέφυρα