Αξιολόγηση της ακρίβειας του δικτύου Cyclops για την ευρύτερη περιοχή της επαρχίας Λεμεσού - Χατζηγεωργίου, Μαρίνος (My University, 2022)
Στην παρούσα πτυχιακή εργασία παρουσιάζονται αρχικά πληροφορίες για τα Παγκόσμια Συστήματα Δορυφορικής Πλοήγησης (Global Navigation Satellite Systems – GNSS) και για τα Δίκτυα Μόνιμων Σταθμών Αναφοράς GNSS/CORS, καθώς και για τα υπάρχοντα δίκτυα στην Κύπρο. Στη συνέχεια παρουσιάζεται λεπτομερώς η εκτέλεση εργασιών πεδίου και πιο συγκεκριμένα, η διαδικασία διεξαγωγής μετρήσεων πεδίου σε διάφορα τριγωνομετρικά σημεία στην επαρχία Λεμεσού τα οποία μας διατέθηκαν από το Τμήμα Κτηματολογίου και Χωρομετρίας του Υπουργείου Εσωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας. Οι μετρήσεις πεδίου πραγματοποιήθηκαν με ειδικό εξοπλισμό και εξειδικευμένα λογισμικά, ενώ μετά από κατάλληλη μέθοδο επεξεργασίας, γίνεται σύγκριση των συντεταγμένων των τριγωνομετρικών σημείων και συγκεκριμένα της μεταξύ τους απόκλισης. Ειδικότερα, τα αποτελέσματα της επεξεργασίας που υλοποιήθηκε αφορούν δύο συγκρίσεις για αξιολόγηση της ακρίβειας του δικτύου CyCLOPS στην Κύπρο, το οποίο είναι μία στρατηγική ερευνητική μονάδα υποδομής για την παρακολούθηση των γεωκινδύνων στην Κύπρο και στην Νοτιοανατολική Μεσόγειο.
Keywords: Παγκόσμια Δορυφορικά Συστήματα Πλοήγησης; Δίκτυα Μόνιμων Σταθμών Αναφοράς GNSS; Μετρήσεις Πεδίου; Σχετικός Κινηματικός Εντοπισμός σε Πραγματικό χρόνο; Σχετικός Στατικός Εντοπισμός; Global Navigation Satellite Systems; GNSS Continuously Operating Reference Stations Networks; Real-Time Kinematic; GNSS Static Positioning