Ανίχνευση παραλλακτικότητας πυρηνικού περιεχομένου σε ποικιλίες άμπελου με τη χρήση κυτταρομετρίας ροής - Ανδρέου, Κωνσταντίνα (My University, 2023)
Το γένος Vitis ανήκει στη οικογένεια των Αμπελιδών (Vitaceae ή Ampelidaceae). Συγκεκριμένα, περιλαμβάνει δύο υπο-γένη, το υπο-γένος Euvitis και το υπο-γένος Muscadinia. Επίσης σε ολόκληρο τον κόσμο καλλιεργούνται περισσότερες από 9000 ποικιλίες. Στην παρούσα πτυχιακή χρησιμοποιήθηκε η μέθοδος της κυτταρομετρίας ροής (FCM) όπου είναι μία τεχνική η οποία χρησιμοποιείται για τη μελέτη εκατοντάδων-χιλιάδων κυτταρικών χαρακτηριστικών ανά δευτερόλεπτο και είναι η τεχνική που επιλέγεται για αναλύσεις υψηλής απόδοσης λόγω ακρίβειας μετρήσεων και ταχύτητας. Ο στόχος διεξαγωγής της έρευνας αυτής ήταν η ανάλυση του γονιδιώματος και της πολυπλοειδίας των κυττάρων αμπελιού και πως επηρεάζουν σε αυτό οι παρεμποδιστικοί παράγοντες (μεταβολίτες, τανικο οξύ). Το φυτικό υλικό που χρησιμοποιήθηκε ήταν φύλλα (ώριμα και νεαρά) από 12 ποικιλίες αμπελιού και από φυτό ντομάτας που ήταν ο μάρτυρας για την παρούσα μελέτη, γιατί το πυρηνικό της περιεχόμενο είναι γνωστό και δεν περιέχει μεταβολίτες που παρεμβαίνουν στην ποιότητα των μετρήσεων. Προσδιορίστηκε ότι το μέσο γονιδιωματικό μέγεθος 1C για τους διαφορετικούς γονοτύπους ποικίλλει σημαντικά, κυμαινόμενο από 0.577 pg για την ποικιλία Carignan έως 0.596 pg για την ποικιλία Σπούρτικο. Ο χαμηλότερος συντελεστής παραλλακτικότητας (CV) σε όλες τις καταχωρήσεις ανιχνεύθηκε στην την ποικιλία Κανέλλα (2,417) και το υψηλότερο στην ποικιλία Πρωμάρα (3.153).
Keywords: κυτταρομετρία ροής; μεταβολίτες; τανικό οξύ; γονιδιωματικό μέγεθος; συντελεστής παραλλακτικότητας; flow cytometry (FCM); metabolites; tannic acid (TA); genomic size; coefficient of variation (CV)