Απομόνωση και χαρακτηρισμός μικροοργανισμών της αλυκής Λάρνακας - Σουρουλλάς, Κωνσταντίνος (Τμήμα Επιστήμης και Τεχνολογίας Περιβάλλοντος, Σχολή Γεωτεχνικών Επιστημών και Διαχείρισης Περιβάλλοντος, Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου, 2012)
Η παρούσα πτυχιακή εργασία, που φέρει τον τίτλο «Απομόνωση και χαρακτηρισμός μικροοργανισμών της Αλυκής, Λάρνακας», εκπονήθηκε στο Τμήμα Επιστήμης και Τεχνολογίας Περιβάλλοντος του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Κύπρου, χρονικής διάρκειας δύο εξαμήνων, υπό την επίβλεψη του Λέκτορα Ιωάννη Βυρίδη. Η εργασία αυτή αποτελείται από τέσσερα κεφάλαια. Στο πρώτο κεφάλαιο, θεωρητικό μέρος, γίνεται αναφορά στους αλοανεκτικούς και αλόφιλους μικροοργανισμούς, στους μηχανισμούς προσαρμογής και τις εφαρμογές των αλόφιλων μικροοργανισμών και παράγωγών τους. Επίσης γίνεται αναφορά σε κύρια αλατούχα περιβάλλοντα με επικέντρωση στην Αλυκή Λάρνακας. Ακόμη αναλύονται μικροβιολογικές τεχνικές που χρησιμοποιήθηκαν στην παρούσα πτυχιακή εργασία. Στο δεύτερο κεφάλαιο, πειραματικό μέρος, εκτελέστηκε σειρά πειραμάτων που περιείχε την δειγματοληψία μικροοργανισμών, τον εμπλουτισμό και απομόνωση καλλιεργειών. Ακόμη έγινε έλεγχος βιοχημικών ιδιοτήτων των μικροοργανισμών με μικροβιολογικές μεθόδους και τεχνικές ανάλυσεις. Στο τρίτο κεφάλαιο γίνεται η παρουσίαση και συζήτηση των αποτελεσμάτων τα οποία προέκυψαν τόσο από τα πειράματα απομόνωσης των μικροοργανισμών όσο και από τα πειράματα ελέγχου βιοχημικών χαρακτηριστικών των μικροοργανισμών αυτών. Στο τέταρτο και τελευταίο κεφάλαιο παρουσιάζονται τα συμπεράσματα που εξάγονται από τα πειραματικά αποτελέσματα της εργασίας αυτής. Επίσης γίνονται εισηγήσεις για μελλοντική εργασία.
Keywords: Microorganisms; Salt Lake ecology--Larnaca (Cyprus); Μικροοργανισμοί; Αλυκή οικολογία--Λάρνακα (Κύπρος)