Διερεύνηση της χρήσης των Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνίας από τους Νοσηλευτές ΤΑΕΠ - Ζωρζή, Χριστίνα (Department of Nursing, Faculty of Health Sciences, Cyprus University of Technology, 2020)
Εισαγωγή: Σημαντική είναι η εξέλιξη των Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνίας εφόσον αποτελούν από τα πιο σημαντικά εφόδια στο χώρο της υγείας, ενισχύοντας σε μεγάλο βαθμό τη βελτίωση της ποιότητα της νοσηλευτικής και ιατρικής περίθαλψης των ασθενών. Στην σύγχρονη εποχή που διανύουμε, οι νοσηλευτές θα πρέπει να συμβιβαστούν με τα νέα δεδομένα της τεχνολογίας και να προσπαθήσουν να αποκτήσουν θετικότερη στάση απέναντι στην Πληροφορική και να ενημερώνονται συνεχώς για θέματα που σχετίζονται με το χώρο εργασίας τους. Σκοπός: Σκοπός της παρούσας μελέτης ήταν η διερεύνηση της χρήσης των Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνίας από τους νοσηλευτές που εργάζονται σε Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών (ΤΑΕΠ). Υλικό και Μέθοδος: Η παρούσα έρευνα ήταν περιγραφική μελέτη. Συμμετείχαν 123 νοσηλευτές βάσει των κριτήριων: α) χώρος εργασίας ΤΑΕΠ, β) κατανόηση της ελληνικής γλώσσας, των στόχων και των διαδικασιών της μελέτης και γ) συναίνεση μετά από πληροφόρηση. Για τη συλλογή των δεδομένων χρησιμοποιήθηκε ερωτηματολόγιο το οποίο έχει διαμορφωθεί με τη μέθοδο αντίστροφης μετάφρασής στην ελληνική γλώσσα από ανεξάρτητους μεταφραστές. Το ερωτηματολόγιο χρησιμοποιήθηκε αρχικά σε ένα τυχαίο δείγμα 20 νοσηλευτών για την πολιτισμική προσαρμογή. Στη συνέχεια ακολούθησε το στάδιο κριτικής με τη διανομή του ερωτηματολογίου σε 12 νοσηλευτές για να εντοπιστούν δύσκολα ή δυσνόητα σημεία στις ερωτήσεις, έτσι ώστε να γίνει η στάθμιση και προσαρμογή του ερωτηματολογίου στα κυπριακά δεδομένα (Λεοντίου et al., 2011). Το ερωτηματολόγιο αποτελείται από 33 συνδυαστικές ερωτήσεις. Στατιστική ανάλυση: Υπολογίστηκε η συχνότητα, η μέση τιμή (ΜΤ) και η τυπική απόκλιση (ΤΑ), διάμεσο , ελάχιστη και μέγιστη τιμή των μεταβλητών. Ο έλεγχος των Kolmogorov-Smirnov και τα διαγράμματα κανονικότητας χρησιμοποιήθηκαν για τον έλεγχο της κανονικής κατανομής των ποσοτικών μεταβλητών. Για τη διερεύνηση της ύπαρξης σχέσης μεταξύ μιας ποσοτικής μεταβλητής που ακολουθούσε την κανονική κατανομή και μιας διχοτόμου μεταβλητής χρησιμοποιήθηκε ο έλεγχος t (student’s t-test). Για τη διερεύνηση της ύπαρξης σχέσης μεταξύ μιας ποσοτικής μεταβλητής που ακολουθεί την κανονική κατανομή και μιας διατάξιμης μεταβλητής χρησιμοποιήθηκε ο συντελεστής συσχέτισης του Spearman (Spearman’s correlation coefficient). Το επίπεδο στατιστικής σημαντικότητας ορίστηκε ίσο με 0,05. Η ανάλυση των δεδομένων πραγματοποιήθηκε με το IBM SPSS 21.0 (Statistical Package for Social Sciences). Αποτελέσματα: Τα κυριότερα ευρήματα της έρευνας υποδεικνύουν οι νοσηλευτές να έχουν θετική στάση και ειδικότερα το γυναικείο φύλο, τα νεαρότερα άτομα και όσοι είχαν εκπαιδευτικό υπόβαθρο απέναντι στην ΤΠΕ αλλά και στη χρήση του Η/Υ. Τα βασικότερα εμπόδια που αντιμετωπίζουν ως προς τη χρήση τους είναι οι υποχρεώσεις που έχουν στο χώρο εργασίας τους, ο μη ικανοποιητικός αριθμός υπολογιστών αλλά και η μειονεκτική θέση που έχουν από το ανώτερο προσωπικό. Συμπέρασμα: Ο ρόλος της διοίκησης μπορεί να συμβάλει σημαντικά στην ενθάρρυνση συμμετοχή των νοσηλευτών για εκμάθηση, κατάρτιση και εξοικείωση ως προς την τεχνολογία της πληροφορικής και του Η/Υ. Προτείνεται μετά την εφαρμογή των πληροφοριακών συστημάτων να γίνουν μελλοντικές έρευνες για τη διαμόρφωση της στάσης των νοσηλευτών αξιοποιώντας τα αποτελέσματα της παρούσας έρευνας για σκοπούς σύγκρισης και ενίσχυσης του νοσηλευτικού έργου, βελτιώνοντας την παροχή της ποιότητας της ολιστικής και εξατομικευμένης φροντίδας του ασθενή.
Keywords: Νοσηλευτής; Η/Υ; Πληροφορική; Πληροφοριακό Συστήμα Υγείας; Πληροφοριακό Σύστημα Νοσοκομείου; Στάσεις; ΤΑΕΠ; Attitudes; Computer; Emergency Departments (ESD); Hospital information systems (HIS); Health Information System; Informatics; Nurse