Συμπληρωματικές και εναλλακτικές θεραπείες για την μείωση του προκαλουμένου άγχους, ναυτίας και εμετού σε ασθενείς που υποβάλλονται σε χημειοθεραπεία - Χαραλάμπους, Μαρία (q, 2021)
Εισαγωγή: Το άγχος, η ναυτία, ο έμετος και η κόπωση είναι καταστάσεις που συχνά βιώνουν οι ογκολογικοί ασθενείς μετά από χημειοθεραπείες , αποτελώντας συχνό πρόβλημα που χρήζει αντιμετώπισης με την εφαρμογή μη-φαρμακευτικών μεθόδων όπως τη μουσική ακρόαση , τα βότανα, το πρόγραμμα yoga, το μασάζ και η ακουστική πίεση έναντι φαρμάκων για αντιμετώπιση άγχους ,ναυτίας και κόπωσης. Σκοπός: Σκοπός της παρούσας συστηματικής ανασκόπησης, είναι να αξιολογήσει αν οι συμπληρωματικές και εναλλακτικές θεραπείες που προαναφέραμε μπορούν να μειώσουν τα επίπεδα άγχους, ναυτίας και κόπωσης. Υλικό και Μέθοδος: Η αναζήτηση πραγματοποιήθηκε στις ηλεκτρονικές βάσεις δεδομένων PUBMED και CINAHL. Τα ερευνητικά άρθρα ήταν δημοσιευμένα μεταξύ του 2011-2021. Κατά την αναζήτηση αρχικά είχε αποτέλεσμα 300 άρθρων. Στην συνέχεια με την νέα αναζήτηση προσθέτοντας λέξεις έγινε επιλογή 47 άρθρων και τελικά μέσω κάποιων κριτηρίων και ελλείψεων κατέληξα στην επιλογή 8 άρθρων. Αποτελέσματα: Μέσα από την αναζήτηση της βιβλιογραφίας διαφάνηκε ότι η χρήση μουσικής και ακουστικής πίεσης ως συμπληρωματική θεραπεία για την ναυτία, τον έμετο και το άγχος σε άτομα που υποβάλλονται σε χημειοθεραπεία είχε θετικά αποτελέσματα. Σε αντίθεση με την χρήση της βοτανολογίας η οποία τα αποτελέσματα της δεν τόσο αποτελεσματικά. Συμπεράσματα: Όπως διαφάνηκε μέσα από τις μελέτες αρκετοί ασθενείς ήταν ικανοποιημένοι με την χρήση της μουσικής και της ακουστικής πίεσης. Χρειάζονται περεταίρω μελέτες στο θέμα της βοτανολογίας αφού δεν είναι ξεκάθαρα αποτελεσματική στην μείωση της ναυτίας, του έμετου και του άγχους. Ελάχιστες είναι οι μελέτες που αφορά το θέμα της βοτανολογίας. Καλό θα ήταν να συνεχίσουν πιο εξειδικευμένες μελέτες σε αυτό το θέμα για να μπορούμε να γνωρίζουμε και να εφαρμόζουμε αυτές τις συμπληρωματικές θεραπείες.
Keywords: Συμπληρωματική θεραπεία; Εναλλακτική θεραπεία; Χημειοθεραπεία; Καρκινοπαθής ασθενείς; Καρκίνος; Ναυτία; Έμετος; Άγχος; Complementary therapy; Alternative therapy; Chemotherapy; Cancer patients; Cancer; Nausea; Vomiting; Anxiety