Διαχείριση αποβλήτων από υπεράκτιες γεωτρήσεις εκμετάλλευσης πετρελαίου και φυσικού αερίου - Γεωργιάδου, Ρόη (Department of Chemical Engineering, Faculty of Geotechnical Science and Environmental Managment, Cyprus University of Technology, 2020)
Η ορθολογιστική εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων αποτελεί μία από τις σημαντικότερες προκλήσεις στην ιστορία της Κυπριακής Δημοκρατίας με τεράστιες οικονομικές, τεχνικές, γεωπολιτικές αλλά και περιβαλλοντικές παραμέτρους. Σχετικά με την περιβαλλοντική πτυχή των ερευνών για εξόρυξη υδρογονανθράκων στην ΑΟΖ της Κύπρου, απαιτείται προτίστως περιβαλλοντική μελέτη και τήρηση περιβαλλοντικών προτοκόλων, προτύπων και συνθηκών που απορρέουν από το υπάρχων νομοθετικό πλαίσιο που διέπει τις διαδικασίες εξόρυξης πετρελαίου και φυσικού αερίου. Μπορεί λοιπόν οι εξορύξεις πετρελαίου να αποτελούν ένα σημαντικό παράγοντα προς την βελτίωση της ποιότητας ζωής, αλλά ταυτοχρόνως παράγουν και απόβλητα μέσω των τεχνικών που χρησιμοποιούνται, τα οποία πρέπει να υπόκεινται σε επεξεργασία για την διαφύλαξη ενός υγειούς και ασφαλούς περιβάλλοντος. Στην παρούσα Πτυχιακή εργασία πραγματοποιείται αρχικά μια ανασκόπηση του νομοθετικού πλαισίου που συνοδεύει τις εξορυκτικές διαδικασίες πετρελαίου και φυσικού αερίου ενώ παράλληλα παρουσιάζονται οι διαφορετικοί τύποι εγκαταστάσεων που χρησιμοποιούνται για την διάνοιξη μιας υπεράκτιας γεώτρησης. Επίσης παρατίθενται οι διαφορετικοί τύποι και ροές αποβλήτων που προκύπτουν από γεωτρητικές δραστηριότητες όπως επίσης και οι ποικίλες τεχνικές που χρησιμοποιούνται για την επεξεργασία και διάθεση τους. Εν τέλει, πραγματοποιείται ένας προκαταρκτικός φυσικοχημικός χαρακτηρισμός δειγμάτων από απόβλητα γεωτρητικών διεργασιών στην Κυπριακή ΑΟΖ, και παρουσιάζεται η καταλληλότερη μέθοδος για επεξεργασία τέτοιου είδους αποβλήτων που θα προκύπτουν από την έντονη εξορυκτική δραστηριότητα στην ΑΟΖ του νησιού.
Keywords: Υπεράκτιες γεωτρήσεις πετρελαίου; Γεωτρητικά απόβλητα; Λάσπη γεώτρησης; Μέθοδοι επεξεργασίας; Περιβάλλον; Offshore drilling; Drilling waste; Drilling mud; Treatment methods; Environment