Μέθοδοι πρόληψης Οξέων Στεφανιαίων Συνδρόμων - Κυριάκου, Εύα (My University, 2022)
Εισαγωγή: Τα καρδιαγγειακά νοσήματα αποτελούν την συχνότερη αιτία θνησιμότητας ανά το παγκόσμιο. Μετά από ένα ΟΣΣ ή Έμφραγμα του μυοκαρδίου σε πολλές περιπτώσεις υπάρχει μη αναστρέψιμη βλάβη στον μυοκαρδιακό μυ. Η πρόληψη της εν λόγω βλάβης μέσω των διαφόρων μεθόδων είναι υψίστης σημασίας και πρέπει να αποτελεί προτεραιότητα για τις επιστήμες υγείας. Σκοπός: Σκοπός της παρούσας εργασίας ήταν να διερευνήσει τις μεθόδους πρόληψης Οξέων Στεφανιαίων Συνδρόμων. Υλικό και Μέθοδος: Μεθοδολογία της παρούσας μελέτης ήταν η Συστηματική Ανασκόπηση. Για την αναζήτηση των επιστημονικών πηγών χρησιμοποιήθηκαν διεθνείς επιστημονικές βάσεις (PubMed, Embase, Scopus) δεδομένων οι οποίες εμπεριέχουν τεράστιο αριθμό επιστημονικών μελετών. Αποτελέσματα: Η αναζήτηση κατέληξε σε 10 μελέτες, με έτος δημοσίευσης από το 2013 μέχρι το 2019, που πληρούσαν τα προκαθορισμένα κριτήρια εισόδου. Μέσα από την αναζήτηση της βιβλιογραφίας διαπιστώθηκε πως υπάρχουν αρκετές μέθοδοι πρόληψης που μπορούν να μειώσουν σημαντικά την πιθανότητα εμφάνισης Οξέων Στεφανιαίων Συνδρόμων. Οι κυριότερες μέθοδοι αφορούν την διατροφή, την αποφυγή βλαπτικών συμπεριφορών και την χορήγηση φαρμακευτικών σκευασμάτων. Συμπεράσματα: Υπάρχει δυνατότητα πρόληψης των Οξέων Στεφανιαίων Συνδρόμων με διάφορες μεθόδους στις οποίες η αποτελεσματικότητα τους τεκμηριώνεται από επιστημονικά δεδομένα. Θα πρέπει η πρόληψη να εφαρμοστεί σε μεγαλύτερο βαθμό και να γίνει πρώτιστος στόχος.
Keywords: Πρόληψη; Οξέα Στεφανιαία Σύνδρομα; Έμφραγμα Μυοκαρδίου με Ανάσπαση ST; Έμφραγμα Μυοκαρδίου χωρίς ανάσπαση ST; Ασταθής Στηθάγχη; Prevention; Acute Coronary Syndrome; ST-Elevation Myocardial Infarction; Non-ST-Elevation Myocardial Infarction; Unstable Angina