Σακχαρώδης διαβήτης κύησης και καρδιαγγειακό σύστημα - Μουσταφά, Φιορεντίνα (Department of Nursing, Faculty of Health Sciences, Cyprus University of Technology, 2020)
Εισαγωγή: Η συχνότητα εμφάνισης του σακχαρώδη διαβήτη κύησης που σχετίζεται με την εγκυμοσύνη αυξάνεται όλο και περισσότερο και αποτελεί σημαντικό πρόβλημα για πολλές γυναίκες σε όλο τον κόσμο. Πιο συγκεκριμένα, ο σακχαρώδης διαβήτης κύησης αποτελεί παράγοντα κινδύνου για την ανάπτυξη καρδιαγγειακών παθήσεων. Σκοπός: Σκοπός της παρούσας εργασίας είναι να διερευνηθεί εάν ο σακχαρώδης διαβήτης κύησης αυξάνει τις πιθανότητες καρδιαγγειακών νόσων. Υλικό και μέθοδος: Η μέθοδος που χρησιμοποιήθηκε στην μελέτη ήταν η αναζήτηση της σχετικής ελληνικής και διεθνούς βιβλιογραφίας σε βάσεις δεδομένων PubMed, NCBI και Google Scholar με λέξεις κλειδιά diabetes or diabetic or GDM, gestational or pregnancy, nurse or nurses or nursing, cardiovascular diseases or CVDs. Αποτελέσματα: Η αναζήτηση κατέληξε σε 7 μελέτες, κατά την περίοδο 2014-2018 που πληρούσαν τα προκαθορισμένα κριτήρια. Μέσα από την αναζήτηση της βιβλιογραφίας διαπιστώθηκε πως γυναίκες που διαγνώστηκαν με σακχαρώδη διαβήτη κύησης στη διάρκεια της εγκυμοσύνης είχαν περισσότερες πιθανότητες εμφάνισης καρδιαγγειακών παθήσεων. Συμπεράσματα: Η εμφάνιση σακχαρώδη διαβήτη κύησης συνδέθηκε με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακών παθήσεων.
Keywords: Σακχαρώδης διαβήτης κύησης; Καρδιαγγειακές παθήσεις; Διαβήτης; Εγκυμοσύνη; Gestational diabetes mellitus; Cardiovascular diseases; Diabetes; Pregnancy