Μοντέλο κωδικοποίησης και ανάπτυξης συλλαβικής δομής σε νήπια με τυπική γλωσσική ανάπτυξη - Κουττούκα, Φλώρα (Τμήμα Επιστημών Αποκατάστασης, Σχολή Επιστημών Υγείας, Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου, 2018)
Εισαγωγή: Σημαντικό κομμάτι για τον τρόπο με τον οποίο παράγεται η ομιλία είναι η συλλαβική δομή που αφορά τον συνδυασμό των φωνηέντων και των συμφώνων όπου δημιουργείται η λέξη (Botinis, 2011). Η συλλαβική δομή ορίζεται ως το νόημα που προκύπτει από τον συνδυασμό διάφορων φθόγγων που μπορεί να είναι δύο ή περισσότεροι (Aslam & Kak, 2007; Botinis, 2011). Επίσης, κατά την πρώιμη γλωσσική κατάκτηση και την αντίληψη των βρεφών οι συλλαβές είναι οι πιο κύριες για την εξέλιξη και την κατανόηση της ομιλίας (Rasanen, Doyle, & Frank, 2018). Έχουν ολοκληρωθεί διάφορες έρευνες με βάση τη συλλαβική δομή που θα μπορεί να γίνει σύγκριση των αποτελεσμάτων με την έρευνα αυτή. Σκοπός: Η μελέτη αυτή στοχεύει στην ανάλυση της κωδικοποίησης και της ανάπτυξης της συλλαβικής δομής σε νήπια με τυπική γλωσσική ανάπτυξη σε αγόρια και κορίτσια ηλικίας 28 και 36 μηνών. Η έρευνα αυτή στοχεύει στον εντοπισμό του ποσοστού κατά την παραγωγή των λέξεων ανά συλλαβικό επίπεδο. Επίσης, θα εξεταστεί αν το λεξιλόγιο που παρήγαγε το κάθε παιδί είναι ανάλογο για τη χρονολογική του ηλικία. Σχεδιασμός (Μέθοδοι και υλικά): Μελετήθηκε το λεξιλόγιο που παρήγαγαν 20 παιδιά κατά τα ηλικιακά επίπεδα 28 και 36 μηνών. Σε όλους τους γονείς των συμμετεχόντων δόθηκαν ερωτηματολόγια (CyLex) τα οποία συμπλήρωσαν ανάλογα με το λεξιλόγιο που παρήγαγαν τα παιδιά σε κάθε ηλικία. Αποτελέσματα: Τα αποτελέσματα της έρευνας έδειξαν πως τα παιδιά είχαν λεξιλόγιο ανάλογο με την χρονολογική τους ηλικία. Επίσης, παρατηρήθηκε πως κάποια από τα παιδιά παράλειπαν και αντικαταστούσαν κάποιους φθόγγους. Ακόμη, εντοπίστηκε πως καθώς μεγάλωναν τα παιδιά αυξάνονταν τα πιο περίπλοκα επίπεδα (3,4,5) και μειώνονταν τα πιο απλά (1 και 2). Συμπεράσματα: Τα ευρήματα της έρευνας αυτής είναι όμοια με προηγούμενες έρευνες όσον αφορά τη χρήση των αρχικών επιπέδων στα πρώιμα στάδια της ζωής των παιδιών. Μέσα από την έρευνα αυτή εντοπίστηκε πως στην πιο μικρή ηλικία γινόταν χρήση των απλών επιπέδων (1 και 2) ενώ στη συνέχεια, καθώς μεγαλώνουν τα παιδιά αυξάνεται η χρήση των υπόλοιπων επιπέδων (3,4,5).
Keywords: Συλλαβική δόμη; Φθόγγοι; Γλωσσική ανάπτυξη; Ομιλία