Παγκύπρια Επισκόπηση Γενικού Πληθυσμού για το Κάπνισμα, το Αλκοόλ και Άλλες Ψυχοδραστικές Ουσίες - Stylianou, Stelios (My University, 2010)
Η σύγχρονη κυπριακή κοινωνία χαρακτηρίζεται και από νέους τρόπους αντίληψης της πραγματικότητας, διαφορετικές αξίες, νέα μοντέλα προσαρμογής και νέες ευκαιρίες. Μέσα σε αυτό το πλέγμα αλλαγών έχουν δημιουργηθεί νέες κοινωνικές καταστάσεις που κάνουν αναγκαία τη σοβαρή και συστηματική ενασχόληση της κοινωνίας με νέα ζητήματα. Ένα τέτοιο είναι το ζήτημα των ψυχοδραστικών ουσιών. Η κυπριακή κοινωνία άρχισε πρόσφατα να αντιμετωπίζει το θέμα της χρήσης ουσιών με αυξανόμενη έμφαση στην επιστημονική γνώση. Με αυτό τον προσανατολισμό, το Αντιναρκωτικό Συμβούλιο Κύπρου και το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης και Πληροφόρησης για τα Ναρκωτικά έχουν καινοτομήσει με διάφορα προγράμματα, ένα από τα οποία είναι και η παρούσα έρευνα. Με αυτή και με άλλες παρόμοιες έρευνες που πραγματοποιούνται όλο και πιο συχνά η κυπριακή κοινωνία θεμελιώνει τις μελλοντικές σκέψεις και την κοινωνική και ποινική πολιτική σχετικά με τις ουσίες πάνω σε έγκυρη γνωσιολογική βάση.
National General Population Survey on Tobacco, Alcohol and Other Drugs