Αναζητώντας ένα πιο αποτελεσματικό τρόπο παρουσίασης των εκθεμάτων σε ένα μουσείο εικονικής πραγματικότητας - Τερλικκάς, Κωνσταντίνος (Τμήμα Πολυμέσων και Γραφικών Τεχνών,Σχολή Καλών και Εφαρμοσμένων Τεχνών,Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου, 2013)
Σκοπός της παρούσας έρευνας είναι η διερεύνηση, του καλύτερου εφικτού τρόπου παρουσίασης των εκθεμάτων, σε ένα εικονικό μουσείο. Για τους σκοπούς της έρευνας επιλέχτηκε να σχεδιαστεί ένα λαογραφικό εικονικό μουσείο, για τους λόγους που αναλύονται στην συνέχεια. Για την ανάδειξη του καλύτερου τρόπου παρουσίασης των εκθεμάτων, σχεδιάστηκαν δύο εφαρμογές λαογραφικών εικονικών μουσείων. Στη συνέχεια αξιολογήθηκαν από δύο διαφορετικές ομάδες χρηστών, για να εντοπιστεί πια από τις δύο εφαρμογές βοηθά στην καλύτερη παρουσίαση των εκθεμάτων. Το ένα εικονικό μουσείο δημιουργήθηκε με βάση τη δομή των υφιστάμενων λαογραφικών μουσείων, τηρώντας τους περιορισμούς του χώρου των εν λόγω μουσείων. Ενώ το δεύτερο δημιουργήθηκε τοποθετώντας τα εκθέματα σε ένα πρότυπο εικονικού χωριού της Κύπρου, στο πραγματικό τους χώρο και χρόνο αποφεύγοντας οποιουσδήποτε περιορισμούς του χώρου. Ο σχεδιασμός των εφαρμογών έγινε στο λογισμικό «Autodesk-Maya» και η υλοποίηση τους έγινε στο “EONStudio” της “EONReality”. Οι εφαρμογές εκτελέστηκαν σε ένα σύστημα εικονικής πραγματικότητας “VR CAVE”.
Keywords: Εικονική Πραγματικότητα; Εικονικό Μουσείο; VR CAVE