Ηδύοσμος ο πράσινος (κοινός δυόσμης) μια βιβλιογραφική μελέτη - Ψακή, Όλγα (Τμήμα Γεωπονικών Επιστημών, Βιοτεχνολογίας και Επιστήμης Τροφίμων, Σχολή Γεωτεχνικών Επιστημών και Διαχείρισης Περιβάλλοντος, Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου, 2014)
Ο δυόσμος ανήκει στην οικογένεια των Labiatae η οποία περιλαμβάνει 25 είδη διαφορετικών μέντας. Η λατινική ονομασία που επικρατεί σήμερα για τον κοινό δυόσμο είναι Mentha viridis. Είναι γνωστό βότανο για τις θεραπευτικές του ιδιότητες, παρόλα αυτά δεν είναι η μόνη του χρήση. Μέρη του φυτού όπως τα φύλλα, τα άνθη και το αιθέριο έλαιο αξιοποιούνται συνεχώς στην καθημερινή ζωή αλλα και σε βιομηχανίες όπως για παραδειγμα η χρήση των φύλλων στην μαγειρική, για την ενίσχυση της γεύσης και αρωμάτος αλλά και η χρήση του αιθέριου έλαιου του δυόσμου στις διάφορες βιομηχανίες ως πρόσθετο ενισχυτικό γεύσης και αρώματος στα τρόφιμα αλλά και σε προϊόντα κοσμετολογίας και σε διάφορα είδη φαρμάκων. Ο σκοπός της παρούσας πτυχιακής είναι μέσω αρχαίων βιβλιογραφικών πηγών και ευρημάτων να εξετασθεί η εντοπιότητα κυρίως του δυόσμου στην Κύπρο και κατά πόσο παλιά γινόταν η χρήση, καλλιέργεια και διαχείρησή του . Παρά το γεγονός ότι εστιάσαμε κυρίως στον δυόσμη καλύπτει και άλλα συνάφη φυτά της οικογένειας Labiatae όπως την Λεβαντούλα, Σιδερίτης και άλλα είδη. Για την χρήση αρχαίων πηγών που αποδεικνύουν την εντοπιότητα του δύοσμου έγινε μια συσχέτιση της Κύπρου με τον Ελλαδικό χώρο από γεωγραφική, πολιτιστική και οικονομική άποψη. Με βάση τα στοιχεία που βρέθηκαν και συνοψίστηκαν στην μελέτη αυτή, προκύπτει ότι ο δυόσμος υπήρχε από τους αρχαίους χρόνους στη Κύπρο και γινόταν καλλιέργεια , εξαγωγή καθώς και η χρήση του σε διάφορους τομείς.
Keywords: Δυόσμος